DETTE FINNER DU PÅ INNEKLIMA.COM :
OM INNEMILJØ OG INNEKLIMA
EGEN BOLIG
SKOLER OG BARNEHAGER
YRKESBYGG
SYKDOM OG HELSEEFFEKTER
LUFTFORURENSNINGER
MÅLINGER OG ANALYSER
TILTAK
KONTAKT FOR INNEMILJØSPØRSMÅL
REGLER OG FORSKRIFTER
ØKONOMI
OM INNEKLIMA.COM

Husstøvmidd

Husstøvmidd er noen mikroskopisk små kryp som finnes i mange boliger.

Slike midd er ved siden av dyrehold inne den viktigste årsaken til allergiske plager utenom pollensesongen.

Midd

NB Det er særlig avføringen fra midd som gir allergi
(Ill. fra Kjell Aas: Elggjengen og allergiene, Forlaget Allergi og miljø 1998)

Soverommet er den beste ynglingsplassen for husstøvmidd. Der finner den masser av mat, passe fuktighet og varme.
Valg av sengetøy, men spesielt stell, renhold og lufting av sengetøy og soverommet er viktig for å unngå allergireaksjonene, (se Tiltak mot husstøvmidd) Der det er påvist mye husstøvmidd i støv fra seng og soverom, er det særlig stor risiko for at den som bruker soverommet, kan bli allergisk mot husstøvmidd. Slik allergi fører ofte til astma og/eller betydelige problemer med tett og rennende nese. Allergiske øyereaksjoner og noen tilfeller av atopisk eksem kan også bli verre av allergi mot husstøvmidd. Barn er særlig utsatt.

Hvis allergien får overhånd, kommer det ofte hyperreaktivitet i tillegg, dvs. at slimhinnene i øyne og nese og luftrør og bronkier blir overirritable. Da vil plager utløses og forverres av mange slags støv og lukter (irritanter).

Det finnes mange arter av husstøvmidd, men noen få arter er særlig vanlige. De lever av flass fra mennesker og dyr; noen lever også av melstøv.

Middene er 0,2 til 0,3 millimeter lange og kan såvidt sees med en god lupe hvis man ser på riktig sted i støvet. De har 8 ben og er nærmest i slekt med edderkopper og flått. Bortsett fra at de lett gir allergier, er de ufarlige for mennesker. De lever ikke på menneskene (bare i menneskenes innemiljø), de biter ikke og de sprer ikke smitte av noe slag.

En midd lever bare en måneds tid, men hunnen legger 20-30 egg av gangen og formeringen kan derfor føre til masser av midd når innemiljøet gir gode betingelser for middene. I Norge er det mest midd fra november til februar - nettopp i den tiden vi er mest inne.

I uttalte tilfeller kan man finne flere tusen midd pr gram husstøv, men mer vanlig er mengder omkring 10-20 og opp til 500 midd pr gram husstøv. Ved mer enn 100 pr gram husstøv er det særlig stor risiko for allergi.

Husstøvmidd forekommer også i boliger med godt renhold og er ikke noe tegn på urenslighet. Middene trives bare der de finner passende mat, passe temperatur og litt høy luftfuktighet (helst 50 - 80% relativ luftfuktighet).

Husstøvmidd (D. farinae) sett i lysmikroskop

Det vil alltid finnes nok mat til midd der det finnes mennesker. Alle mennesker legger fra seg så mye småflass fra huden i sengetøyet at det kan fore opp tusenvis av midd i flere generasjoner. Middene trekker seg så tilbake til madrassen og sengebunnen. Det er der de formerer seg og har egg og unger. De trives også særlig godt i teppegulv på soverommene.

Det er både midden og særlig avføringen fra midd som gir allergi. Middene har en forholdsvis stor tarmkanal og "gjør fra seg" 10-20 ganger i døgnet. De små avføringsknollene smuldrer opp og blander seg i husstøvet som vi puster inn.

Påvisning av husstøvmidd

Husstøvmidd kan påvises ved undersøkelse og telling under mikroskop (Entymologisk avdeling, Folkehelsa v forsker Reidar Mehl), med spesielle immunologiske metoder (Allergologisk Laboratorium København -ALK) og med en kjemisk fargeprøve (Acarex - ikke tilgjengelig i Norge!) - som egentlig måler mengden av midd-avføring). De to førstnevnte prøvene er mest nøyaktige, men de er også ganske dyre og litt tungvint å få gjennomført. Den sistnevnte er ganske lettvint og forholdsvis rimelig i pris, men er unøyaktig.

I alle tilfeller må støvet samles inn etter nærmere anvisning. Dette avtales med legen som også må vurdere resultatet i forhold til allergisykdom eller allergirisiko.

se Tiltak mot husstøvmidd

Utskriftsvennlig versjon

DU ER HER :

ForsideHusstøvmidd

 

AKTUELLE KATEGORIER :
mikroorganismer