DETTE FINNER DU PÅ INNEKLIMA.COM :
OM INNEMILJØ OG INNEKLIMA
EGEN BOLIG
SKOLER OG BARNEHAGER
YRKESBYGG
SYKDOM OG HELSEEFFEKTER
LUFTFORURENSNINGER
MÅLINGER OG ANALYSER
TILTAK
KONTAKT FOR INNEMILJØSPØRSMÅL
REGLER OG FORSKRIFTER
ØKONOMI
OM INNEKLIMA.COM

Renhold i boligen


"Gammeldags" bruk av bøtte, vaskeklut og såpe gir dårligere rengjøring enn mange tror. Forutsetningen for at det skal virke noenlunde godt, er at vannet i bøtten byttes så snart det er blitt litt grått, med rent vann. Blir det liggende igjen en film av vann på gulvet, vil vannet tørke inn og etterlate den smussen som er i vannet, som støv. Vasking med bøtte og klut kan derfor mer eller mindre bidra til å spre smuss.

Grønnsåpe er ikke så velegnet som mange tror. Den inneholder sterke alkalier (høy pH) som legges igjen på de rengjorte overflatene. Grønnsåpen etterlater også en film av fett hvor nytt støv kan feste seg. (Grønnsåpe kan dog brukes til impregnering/behandling av ubehandlet tre (gulv)).

Bedre rengjøring - og raskere og lettere - oppnår du med tørre eller lett fuktige metoder. Det finnes mye nytt utstyr som kan gjøre arbeidet lettere. Det kan du finne i store jernvarehandler, kjøpesentere eller gjennom postordre. Slikt utstyr averteres ofte i ukebladene og finnes under "rengjøringsprodukter" i Telenors "Gule sider".


"Hybelkaniner" er et uttrykk (blant mange) på et velkjent fenomen: dunlette sammenfiltringer av hår, fibre og støv fyker bortover gulvet når det skapes litt luftbevegelse, for eksempel når du åpner døren inn til rommet.


Mange ser på hybelkaniner med forskrekkelse og som et tegn på veldig dårlig renhold, men de er blant de aller uskyldigste, og de kan komme fort selv etter den mest omhyggeligfe rengjøringen i en bolig.. En og annen "hybelkanin" kan dannes på noen få timer og er bare et tegn på at det finnes hår og fibre som finner sammen bl.a. pga de elektriske ladningene som de har. Er det mange av dem, tyder det imidlertid på at tiden er inne for rengjøring.
De holder seg på gulvet og er uten betydning for helsen. Det som betyr noe for helsen, er finstøv og svevestøv som er nesten usynlig, men som blir pustet inn. De kan bidra til plager både i slimhinner og luftveiene ved direkte påvirkning, men kan også virke dypere. Det er fordi de selv kan inneholde kjemiske stoffer som ikke er bra for oss, men viktigere kan det ofte være at de binder til seg kjemiske forurensninger fra luften som omgir dem. Når disse kjemiske stoffene så kommer inn i luftveienes fuktighet, kan de bli oppløst og kan så trenge helt inn i oss og følge blodstrømmen bl.a.til hjernen. Slik kan de bidra til hodepine, tretthet og dårlig allmenntilstand.

Bruk fortrinnsvis tørre metoder, dvs at støv fjernes med god støvsuger, oljemopper, syntetiske mopper, mikrofiberkluter.
Oljemopper er papir som er impregnert med olje. De kan brukes både på gulv og inventar, mens mikrofiberklutene egner seg best på inventar (men varsomt så blanke, polerte overflater ikke tar skade).

Du kan bruke engangsmopper som virker ved at de blir elektrostatiske ved å gnis mot gulvet og trekker så støvet til seg. Alternativt kan du bruke impregnerte engangsmopper. Engangsmopper kastes etter bruk.

Et annet godt alternativ er å bruke lettmopper som skal fuktes før bruk. Dette utstyret tar opp det aller meste av støv - noe som også kan oppnås med en god støvsuger. Smussflekker fjernes med noe mer vann som skvettes på (for eksempel fra en liten dynkeflaske) og bruk av lettmoppen eller en klut. Lettmoppen vaskes (gjerne i vaskemaskin) og tørkes til neste gangs bruk. Smussflekker kan også fjernes med fuktet mikrofiberklut. Ved behov brukes i tillegg vann og et pH-nøytralt vaskemiddel (Sunlight, Zalo og lignende).

Støv på andre flater fjernes helst med lett fuktig klut. Fra høye flater fjernes støvet lettest med en kortskaftet inventarmopp eller miljøklut av syntetiske fibre.

Miljøkluter av syntetisk fiber er effektive til å fjerne støv (gjennom elektrostatisk virkning), men kan gi riper i blankpolerte overflater.


Du kan få gode ideer i en oppmuntrende bok om hvordan rengjøringen kan bli "ren nytelse" i følge anmeldelsen i VG.


Soverommet er viktigst. Der oppholder vi oss 1/3 av livet. Det må være lett å gjøre rent der.

Elektriske panelovner og vifteovner med glødetråder kan brenne støv (rengjøres før oppvarmingsperioden!). Varmestrålende lamper med støvsamlende flater kan også brenne støv. Brent støv har særlig lett for å irritere slimhinnene og gi helseplager. Tegn på støvbrenning er sotflekker over eller på panelovnen. Elektriske oljefylte ovner brenner ikke støvet.

I alle tilfeller gjelder det å legge forholdene best mulig til rette for et godt renhold og slik at rengjøringen blir så lett og lite tidrøvende som mulig. Det betyr kort sagt å innrette seg slik at støv ikke får for mange steder å bruke som midlertidige landingsplasser (redusere hylle- og loddenfaktoren- se Kvalifisert skjønn metoden for boliger), og å innrette seg slik at man ikke må flytte på altfor mange gjenstander for å få gjort rent.

Les: Renhold. Rengjøring
Les også: Renhold i skolen

Utskriftsvennlig versjon

DU ER HER :

ForsideRenhold i boligen

 

AKTUELLE KATEGORIER :
renhold