DETTE FINNER DU PÅ INNEKLIMA.COM :
OM INNEMILJØ OG INNEKLIMA
EGEN BOLIG
SKOLER OG BARNEHAGER
YRKESBYGG
SYKDOM OG HELSEEFFEKTER
LUFTFORURENSNINGER
MÅLINGER OG ANALYSER
TILTAK
KONTAKT FOR INNEMILJØSPØRSMÅL
REGLER OG FORSKRIFTER
ØKONOMI
OM INNEKLIMA.COM


S.O.S - Spørsmål og svar

S.O.S - Spørsmål og svar

Mange opplever problemer på grunn av dårlig inneklima og har spørsmål i den sammenhengen. Her har vi samlet noen av de vanligste spørsmålene av almenn interesse. I svarene ligger det lenker til dokumenter med mer utdypende omtale. Mye av dette er viktig stoff både for byggere og brukere av boliger, barnehager, skoler og yrkesbygg.

Hvis du har et spørsmål du ikke finner svaret på hverken her eller ellers i kunnskapsbanken, så send en elektronisk post.


???????????????? Aha!!!!


Spørsmål om PLAGER PÅ GRUNN AV FUKTSKADE. MÅLING AV INNEMILJØET?

Hei! Hele familien har vært mye plaget med sykdom etter at vi flyttet inn i huset vårt, en seksjon i rekkehus bygget i 1965. Vi har hørt at det har vært vannskader i taket og veggene på stua, men vet ingenting sikkert. Kløe iansiktet, sår hals og slapphet er typiske symptomer. Finnes det en relativt rimelig måte å få undersøkt luften hjemme hos oss for muggsopp og mikrober? Har sett private aktører i andre deler av landet som tar 3995 for en test man utfører selv...

SVAR Hei. Takk for henvendelsen. Ja, det er symptomer som kan gi mistanke om INNEKLIMASYKE, og det er riktig som du gjør, å rette søkelyset mot FUKTSKADER.
Fuktskader er en vanlig årsak til slike plager, men vanligvis på grunn av MUGGSOPP og sjeldnere på grunn av bakterier. Er det LUKT av muggsopp inne, så er det muggsopper et eller annet sted. Da må alt muggsoppinfisert materiale fjernes.
Da må dere nok ta de utgiftene som trenges for å få gjort dette. Slike tiltak dekkes ofte ikke av forsikringen. Blir utgiftee større enn kr 10.000,- , kan noe trekkes fra selvangivelsen. Husbanken kan evt bidra noe.

Det kan jo være andre ting i huset som gir plagene.
Kanskje du skulle prøve en kartlegning selv med KVALIFISERT SKJØNN-METODEN FOR BOLIG (KSM)?

Det er mulig å få undersøkt evt forekomst av fuktskader og muggsopper av spesialfirma, men billig er det ikke!
Kommunehelsetjenesten og/eller HMS - eller bygningsetaten i din kommune bør kunne gi deg adresse til de firmaene som er tilgjengelige i nærheten.

Noen spesialfirmaer kan hjelpe deg med muggsoppanalyse for en billig penge (noen få hundrelapper). Les: Påvisning og måling av muggsopper
Undersøkelser av andre forurensninger i inneluft er dyrere og hsr ingen hensikt.

Altså: Les i denne kunnskapsbanken om det jeg har uthevet. Fastslå om det lukter mugg. Prøv KSM. Spør kommunenes helsetjeneste og HMS. Kom gjerne tilbake med spørsmål. Lykke til!

Spørsmål om risiko for allergi ved dyrehold

I avisene kommer det den ene dag oppslag om forskning som viser at dyrehold hjemme kan beskytte barna mot allergi (VG 28.juli: "Katter motvirker allergi") og en annen dag oppslag med motsatt konklusjon (Aftenposten 23. juli: "Allergi kan forebygges i svangerskapet" der det gjaldt å unngå kontakt med kjæledyr (og husstøvmidd).
Dette skjer gang på gang og er svært forvirrende. Hva og hvem skal jeg tro på?

SVAR

Etter kritisk vurdering av den samlede forskning i dette området er konklusjonen: Ved arveanlegg for atopisk allergi er det tryggest å unngå nærkontakt med dyr. Allergi mot dyr skaper så mange problemer at det er uklokt å "ta sjansen" på at barnet vil være blant de heldigste.

Dette er drøftet mer utførlig i dokumentet: Forebygging av allergi. Allergiprofylakse. Les der!

SPØRSMÅL: Hvorfor syk av inneklimaet?

Jeg går i 2. videregående. Vi har innmari dårlig inneklima og 8-10 i klassen får hodepine og føler seg dårlig på skolen. Vi forstår godt at man kan bli dårlige av mat og drikke, men hva er det som gjør at vi blir dårlige av lufta? Vi har spurt læreren (som også får hodepine på skolen), men han bare rister på hodet og sier at det kanskje kan være noe psykisk. Det tror jeg ikke, for jeg trives ellers bra på skolen. Hva er det som skjer?

SVAR:
Flott at dere er nysgjerrige på dette. Du finner forklaring hvis du bruker søkeord "hvorfor", "forklaring", "forklaringsmodell".
Da ser du at du er fabelaktig inne i deg med tusenvis av kjemiske reaksjoner hele tiden. Den kjemien påvirkes av kjemien utenfra og ikke minst fra luften du puster inn.
Det som holder oss (noenlunde) friske er at kjemien inne i oss holdes i likevekt - og det er noe som avkrever undring, beundring, imponerthet - og et indre miljøvern (=sunnt liv)+ vern av det nære miljøet (=innemiljøet) - og da må man jo også tenke på miløjøvern for alt som omgir oss og hele kloden!

Spørsmål om muggsopper hjemme

Jeg er sterkt plaget med irritasjon i luftveiene, tørre øyne,tretthet,hodepine. Jeg går på astma-medisin.
Jeg er frisk over alt ellers enn her hjemme. Dersom jeg har vært bortreist noen dager, blir jeg dårlig etter noen timer her hjemme. Vi bor i et velholdt, solid bygget hus fra 1976. Vi kjøpte huset i 1982. Vi har prøvd å finne kilden til mine problemer, og har installert miljøovner (oljebaserte panelovner) og sentralstøvsuger. Ingen ting har hjulpet, problemene mine har derimot økt.
Vi tror nå vi har funnet årsaken, lekkasje i avløpsrøret fra toalett/badekar i 2. etasje. Vi fant et lite hull i avløpsrøret innenfor vegg i 1. etasje. Det var muggsopp på gulvlist og ellers rundt røret så langt vi kunne se. Røret går videre ned i underetasjen og er plassert i en luftekanal som har ventil ut til dusj/wc i kjelleretasjen. Her lukter det mugg. Vi har kontaktet forsikringsselskap/takstmann og et firma som skal ta seg av skadene.

Mitt spørsmål er: Når arbeidet er gjort, vil huset bli friskt igjen? Eller vil innemiljøet fremdeles inneholde muggsporer som vil plage meg så lenge jeg oppholder meg i huset?
Jeg er så sterkt plaget at jeg vil flytte ut mens arbeidet pågår. Håper på et snarlig svar da dette rett og slett for meg er livsviktig.

Svar

Det du beskriver, er dessverre veldig vanlig. Plagene kan skyldes flere forhold inne, men lekkasje med fuktskade og muggsoppvekst peker seg ut slik du selv mener.
Nå må skadene utbedres ordentlig! Alt soppinfisert materiale må fjernes helt med god margin til friskt materiale. Tørrblåsing alene av slikt materiale er "kvakksalveri".

Muggsoppsporer og deres helseskadelige produkter (mykotoksiner, glukaner) har sasnnsynligvis spredt seg i hele huset, så etter opprettingen må det gjennomføres meget grundig rengjøring spesielt av steder der støv kan samle seg (høye flater, lister, hyller, bokhyller mm, NB! tekstiler!) og alle flatene bør støvsuges og deretter vaskes med f.eks.5 % kloirinfortynning.
Når muggsoppinfisert materiale brytes opp, bør det brukes vernemaske. Du bør holde deg unna, slik du har bestemt!

Etter gjennomført sanering som nevnt ovenfor, bør huset være friskt hvis det ikke er andre forhold som også må endres, se Godt innemiljø hjemme Lykke til!

Spørsmål om maling av barneværelset.

>Er det farlig for nyfødte å oppolde seg i rom/hus hvor det er nymalt med vannbasert latexmaling?

SVAR
Det kan være skadelig ut fra generell kunnskap, men har selvfølgelig aldri vært gjenstand for systematisk forskning. Nyfødte, småbarn (og alle andre) bør ha så ren og lite forurenset luft inne som mulig. Selv de beste malinger avgasser kjemiske stoffer i noen tid, og nymalte rom og gjenstander bør luftes ut ("utbaking") helst i minst 14 dager før de tas i bruk av nyfødte. Barneværelse og barneseng bør ikke males når mamma innlegges for å føde, men helst noen måneder i forveien, og værelset skal så luftes godt i ventetiden. Les om maling
Også nyinnkjøpte møbler, madrasser o.l. bør luftes ut godt og lenge før de tas i bruk av den nyfødte.

Spørsmål om øyenplager ved skjermarbeid

Det svir og klør i øynene når jeg er på kontoret og sitter foran dataskjermen (ca. 5-6 t/dag). Jeg har merket dette særlig i vinter. Problemet ble straks borte i påskeferien. Hva kan dette skyldes og er det noe vits i bytte til en nyere skjerm??

SVAR
Dette er et vanlig fenomen og skyldes at dataskjerm (og kanskje også annet utstyr på kontoret) "lader" svevestøv slik at det fester seg til hud og slimhinner i ansiktet. Slikt støv inneholder og bærer kjemiske stoffer som irriterer og gir slike symptomer som du beskriver. Se dokumentet Støv og Sammenhenger innemiljø og sykdom!
Moderne (flate) skjermer har mindre ionisering, og skjermbeskyttere virker også bra, men samtidig bør du vurdere hvordan rengjøringen er spesielt på støvsamlende flater, reoler og liknende. Kan det også dreie seg om mineralulldryss fra himlingen e.l.?
Hvis plagene skyldes irriterende støv, kan du lindre plagene med å skylle øynene i øyenbadevann som du får kjøpt på apoteket (sammen med "øyenbad"), eller du kan ta en spiseskje vanlig koksalt i en liter vann, koke opp og avkjøle. Er det ille, bør legen se på det.
Det er også noen som får svie i øynene når øynene overanstrenger seg for å lese skriften på skjermen i den aktuelle arbeidsavstanden. Dette forsterkes hvis oppdateringsfrekvensen til skjermen er lav (60 hertz), og kan bedres ved å øke denne. (Gå til KONTROLLPANEL, derfra til SKJERM, SETTINGS og FREKVENS). En kontroll hos øyenlegen med spørsmål om briller for skjermarbeid kan føre til løsningen.

Spørsmål om temperatur på arbeidsplassen

Jeg er ansatt på et kontor hvor vi tilsammen er 4 ansatte.Her finnes ikke ventilasjon - utover det å sette opp vinduene. Vi holder til i 2.etg. i en gammel bygning hvor det er skråtak, slik at takhøyden ikke er "normal" på hele kontoret. Mitt og de andres probl er varmen på kontorene sommerstid. Når vi kommer på jobb om morgenen kam det være 29gr. Vi setter da opp vinduene, men utover dagen så blir det mellom 26 og 29 grader igjen. Dette medfører hodepine, slapphet og liten arbeidslyst. Vi prøver å fortelle dette til vår sjef (som også er huseier), men får "orakelsvaret" "sånn har det vært i 35 år og han har klart seg" eller at"det er bare noen få dager i året". Det jeg gjerne vil vite er om det er en grense for hvor varmt det kan være på en arbeidsplass som vår?


Arbeidsdirektoratet anbefaler temperatur under 23 grader Celsius i kontormiljøer, men dette er ikke lovfestet. Det er vist ved en rekke undersøkelser at for høy innetemperatur som du beskriver, ofte gir hodepine og andre plager. Det er gjennomført solid forskning på dette, se dokumentet TEMPERATUR. Der vil du se at så høy innetemperatur som dere opplever, også¨går ut over arbeidsevnen og - kvalitetet. Forskning viser bl.a. at tp på det nivået reduserer arbeideshastigheten, øker antall feil både fysisk (feks skrivefeil) og mentalt (regnefeil, beslutningsprosesser etc), hukommelse og konsentrasjonsevne. En sjef som godtar slikt bør tenke seg om, for det er jo ikke bare hensynsløst overfor personalet, men også dårlig økonomi. Stå på!

Nytt spørsmål:

Skal vi la skitten gro?


Det skrives så mye i ukeblad at vi kan forebygge allergi hos barna våre med å "la skitten gro", holde flest mulig dyr og bruke fjær og dun i sengene.
Fra leger og helsesøstre har vi hørt det motsatte. Hva er riktig?


Gode spørsmål! Ingen av dem har enkle "JA" eller "NEI"-svar, men "Det kommer an på ---". Oppslagene i ukeblad og dagspresse tar vanligvis bare med (i beste fall) halve sannheter og av og til ren feilinformasjon. Det er mange forskjellige forhold som bestemmer om barn blir allergiske eller ikke, og under tilsynelatende like forhold vil noen være heldige og andre uheldige.
Du kan lese om dette i dokumentetForebygg allergi, i dokumentet Dyrehold og i dokumentet om husstøvmidd og Tiltak mot husstøvmidd


Kommunen vår varsler at det skal skjæres ned på hovedrengjøringen i skoler og barnehager. Vi foreldre er langtfra fornøyd med renholdet slik det er nå, og vil kjempe imot forverrelser. Hva betyr dårlig renhold for barna våre?

SVAR:
Godt renhold er en forutsetning for et godt inneklima/innemiljø. Med dårlig renhold blir inneklimaet dårlig, og kan bidra til sykdom og plager både hos voksne og barn, men barn er mest sårbare.
Mest utsatt er barn med allergier og astma, men både de og mange andre kan få ikke-allergiske plager med hodepine, tretthet, økt tendens til luftveisinfeksjoner mm, og dårlig renhold sammen med andre dårlige forhold i inneklimaet kan også føre til dårligere konsentrasjon, dårligere læring, mer uro og mer irritabilitet. Les mer om dette i Renhold i skoler" og bruk så lenken til "Renholdsprogram".

Vi ønsker å pynte opp litt på skolen vår med noen grønne planter inne.
En lærer foreslår bjørkefiken for det har hun sett det er mye av inne på det nye Rikshospitalet. Er det greit?

SVAR:

Nei! Bjørkefiken gir fra seg hissige allergener som kan skape problemer for de mange elevene på skolen som er allrgiske og/eller risikerer å bli det.
Det at Rikshospitalet har slike planter innendørs, er stikk i strid med råd fra kvalifiserte fagfolk. Det er dumt ikke minst fordi allergener fra bjørkefiken kryssreagerer med allergener i lateks, og lateksallergi er en særlig risiko på sykehus både for ansatte og for noen pasienter.
Det er mange andre grønne planter som er trygge å bruke inne. Se Planter inne

Spørsmål om Allergener inne etter katt hos far. Kan barnet vårt besøke ham?

Dette gjelder sønnen min. Han er allergisk mot katt.
Hvor lang tid må det gå fra katt er fjernet fra hus til det er trygt å la ham oppholde seg der over tid?
Vi er skilt, katt er hos far. Han er testet veldig allergisk mot katt og reagerer med pusteproblemer. Katten er forsøkt fjernet før, tatt ut av huset en uke før og vasket ned. Da ble han syk. Katten har bodd der igjen. Nå er det 2,5 uke siden katt ble fjernet og de har vasket og luftet. Kan man si det er rimelig å tro at han ikke skal bli syk ved et helgeopphold der nå?
Jeg er skeptisk og mener jeg har lest opptill 6 mnd før alle reaksjoner uteblir. Lege vet ikke, sier det varierer. Far vil ha besøk. Hva gjør jeg? Må jeg gamble med helsa hans, finnes det ikke retningslinjer? Og de råd man finner fra Astma og allergiforbundet, er ikke de gjeldende og gyldig som råd (jmf 6 mnd. Lege vektla ikke dette.)? (Han er i tillegg forkjølet nå og er svekket av den grunn.)
Hvis dette blir for personlighvor finner jeg isåfall hjelp og informasjon?

SVAR
Den situasjonen du beskriver, er dessverre svært vanlig når foreldre går fra hverandre, og det oppstår ofte konflikter - og større problemer for barnet.
Katt gir fra seg noen av de aller sinteste allergenene, og slike allergener har en egen evne til å holde seg lenge i et hus etter at katten er fjernet. Støv analyser har vist forekomst av slike allergener innendørs et helt år etter at katten var fjernet og boligen rengjort.
Her er det jo mange helt individuelle forhold som teller: hvor sterk allergien er og hvordan motstandskraften er hos den enkelte (varierer jo, bl.a. med forkjølelse), hvor grundig rengjøringen har vært osv. God rengjøring krever meget grundig støvsuging (med GOD støvsuger brukt riktig) på alle steder der støv samler seg midlertidig (nb hyller, lister, bokhyller, hengende armatur osv). Særlig kritisk er møbler og tekstiler som kan fange opp allergenholdig støv inkl. klær!
Gjennomføringen av dette er svært forskjellig, Derfor kan ingen sette en helt sikker grense for en bestemt pasient uten grundig kjennskap til alle disse forholdene. Eksempelvis er det mennesker med katteallergi som ikke kan oppholde seg i skole eller barnehage der det kommer andre som har katt hjemme, mens andre med katteallergi kan klare seg bra etter enkel rengjøring av boligen kombinert med ukentlig vask av katten (!). Les om dette i Dyrehold.

I det tilfellet du beskriver, kan ingen garantere at farens leilighet er trygg nok. På den annen side er kontakt med faren veldig viktig, og det er verdt et forsøk under gunstige forhold:
dvs far må sikre best mulig rengjøring og gjennomlufting (kanskje en gang til?)
+ barnet skal ikke prøve dette ved forkjølelse eller annet som svekker hans motstandskraft (pågående allergireaksjoner)
+ barnet bør ta medisin mot allergi (antihistamin, Lomudal e.l.?) og forebyggende astmamedisin før besøket
+ dette bør prøves 2-3 ganger + barnet skal ikke overnatte hos faren før alle av 3 slike besøk har vist seg å gå greit.
Ved utvidet besøkstid skal barnet bruke medisin mot allergi og ellers sine astmamedisiner slik den daglige rutinen er for ham
+ hvis gutten er stor nok til å kontrollere lungefunksjonen med "Mini.PEF", kan slike målinger gjøres mens han er hjemme hos deg og før, under og etter besøk hos faren (spør legen).
+ Etter slike forsøk bør foreldrene gå gjennom erfaringene sine sammen, men hvis det er uenighert mellom dem, bør det være en sindig og upartisk tredje person til stede.

Kontakt med begge foreldre er så viktig at alle parter bør gjøre mest mulig for å få det til! "Tenk ikke bare på lungen, men på hele ungen!"
. For sikkerhets skyld kan dere vel ta opp dette spørsmålet med en barnelege som arbeider spersielt med allergi. Lykke til!

Spørsmål om: Kondens på soverom


Nå er jeg maktesløs!
Vi har store problemer i vår borettslag leilighet. Det er veldig ofte dugg på soveroms vinduene.(På det kaldeste i vinter frøys det selfølgelig til is).Det har resultert i at det nå er helt råttent rundt vinduene, det er også kommet mugg.
Jeg har vært i kontakt med styret flere ganger angående dette, da min sønn har fått påvist astma. De forteller meg bare hvordan jeg skal lufte. Men jeg har prøvd alt!
Så nå spør jeg dere hva skal jeg gjøre, og hvilken rettigheter har jeg? HJELP!!

SVAR: Det du beskriver, er kondens som kommer på kalde flater når det er for høy luftfuktighet inne i forhold til luftvekslingen. Dette forekommer ofte på soverom, fordi hver person puster ut mye vanndamp.

Slik kondens fører ofte til vekst av muggsopper, og ofte også bak bilder og møbler som står mot yttervegg.
Det er riktig at dette kan forebygges med tilstrekkelig ventilasjon.
Når det først er oppstått råte og muggsoppvekst, må alt befengt materiale fjernes, og rommet rengjøres på spesiell måte (Se avsnittet "Hvordan bli kvitt muggsopper" i vårt dokument: Muggsopper ute og inne).

Muggsoppvekst inne skal ikke forekomme (Folkehelseinstituttetss normer).
Hvilke rettigheter du har, avhenger av kontrakten med borettslaget. Det er sannsynlig at andre i samme type leilighet i borettslaget også har tilsvarende problemer, så det kan være lurt å forhøre seg med de andre for evt å ta opp problemene i fellesskap. Lykke til!

Spørsmål om vond lukt i bolig
Vi bor i en firemannsbolig. De siste tre ukene har vi vært plaget av svært vond lukt i kjelleren (vi klarer ikke helt å bestemme oss for om det er råtten kål eller kloakk det lukter).
Det virker som om kilden befinner seg mellom taket i kjelleren og gulvet i 1. etasje. Vi er i ferd med å undersøke mulighetene for om det er avløpsrør i dette området (dog er det ingen tegn til lekkasjer), men vil svært gjerne høre med dere om det kan være andre, mulige forklaringer også.
Vi har vært inne på tanken om hvorvidt det kan være døde dyr, men skjønner ikke at det kan lukte så sterkt så lenge.

I og med at våre barn er små, vil vi i tillegg gjerne høre med dere om en slik lukt kan tyde på skadelige gasser og eventuelt hva slags virkninger de kan ha, eventuelt om dere har noen forslag til "lukteksperter" vi kan henvende oss til.

SVAR
Slik du beskriver det, er det mest sannsynlig at det ligger et dødt dyr - sannsynligvis rotte - og stinker. Det kan lukte veldig vondt i månedsvis. Slikt forekommer ikke sjelden når noen i huset eller i nabolaget har lagt ut rottegift.
Når lukten ligger i laget mellom kjeller (tak) og gulv i første etasje, går det kanskje an å krype på gulvet og snuse seg fram til hvor det lukter aller verst. Der kan evt innspruting av formalinoppløsning mumifisere et dyrelik slik at lukten forsvinner, men formalinlukt er skadelig og må luftes ut godt. Rommet må ikke brukes på flere dager.

Jeg vil anbefale at dere heller får noen eksperter til å vurdere dette, og da blir det nok å spørre et firma i nærheten av dere som driver med skadedyrkontroll. I www.inneklima.com finner du noen internettadresser i dokumentet kakerlakker mm (http://www.inneklima.com/index.asp?context=&document=461 ).

Det er uklart hva det ellers kan være. Lukten fra råtnende dyr er ubehagelig, men neppe helseskadelig annet enn at det ødelegger trivselen.. Er det andre kilder, må de finnes før en kan si noe om helserisiko. Ta en titt på dokumentet "Lukt"! Lykke til!

TL spør: Hvor lang avstand skal det være mellom en høyspent trafostasjon og bolighus.

SVAR
Svaret kan ikke sendes fordi TL ikke har oppgitt noen e-post adresse
Det foreligger ingen klare bestemmelser om trafostasjoners avstand til bolighus. Det er jo også stor forskjell på størrelsen av trafostasjoner noen er så små at de plasseres vegg i vegg med bolighus (med solid isolering mot elektromagnetisk stråling).
Du finner detaljert stoff om dette på nettsidene til Statens strålevern.
Avstandsantydninger finnes for kraftledninger, men det foreligger ingen helt klare retningslinjer om sikker avstand fra kraftledninger. I et gammelt forslag er det foreslått en sikkerhetsavstand til kraftledninger på 40 meter, men i henhold til nyere målinger, bør nok grensen settes til 100m for kraftledninger.
se vårt dokument om elektromagnetisme
Dette er et meget vanskelig område, og jeg anbefaler at man i tvilstilfeller tar kontakt med Statens strålevern, 1345 Østerås. E-post adresser finner du på hjemmesiden deres: http://www.stralevernet.no.

Fuktskadet bolig! Økonomiske støtteordninger?
Vi er en familie på fire der alle har allergier, bl.a. mot midd, pollen og dyr. Begge barna har astma.
Vi skal bygge (ferdighus) og kan velge mellom naturlig ventilasjon og kunstig ventilasjon (som koster oppunder 40.000,- kroner ekstra). Kunstig ventilasjon kan være en fordel for oss fordi vi da kan filtrere unna pollen fra luften, men vi har hørt at kunstig ventilasjon kan gi for tørr luft og kan gi støy.
Hva tilrådes?

Svar
Med "kunstig ventilasjon" menes vel balansert ventilasjon.
Med så mye allergi i familien vil dere få det best med balansert ventilasjon. Slik ventilasjon kan holde pollen unna fra inneluften og har også andre fordeler. Det er effektivt også til å fjerne svevestøv og andre forurensninger fra inneluften. Dermed oppleves luften vanligvis som mindre tørr. Vanlige boliger har ofte for høy luftfuktighet inne, men et balansert ventilasjonssystem fjerner overflødig fukt fra luften. Det er ellers bare på kalde vinterdager med lite fukt i uteluften at inneluft virkelig kan bli relativt tørr, men det skjer også ved gjennomtrekkslufting.
Balanserte ventilasjonssystemer har varmegjenvinner som er energiøkonomisk og kan bidra til å holde en jevn temperatur inne også vinterstid, så dere slipper sjokklufting da. Et riktig installert system bråker ikke og gir ikke trekk.
Dette betyr ikke at alle boliger bør ha "kunstig ventilasjon". Med bevisst og riktig bruk kan naturlig ventilasjon gi et godt inneklima i boliger. Les om "luftskifte i boliger" under .

Spørsmål: Eiendommelig lukt inne. Hva kan det være?
Jeg har en enebolig på 1 flate. Boligen er bygget i 95 og ble forsøkt å være så Jeg har en enebolig på 1 flate. Boligen er bygget i 95 og ble forsøkt å være så allergifri som mulig, da jeg har 4 barn med asthma og allergi. Huset har støpt såle, med vannbåren varme. Bygningen er i tre, hvor alt av tak og vegger er i gran og furupanel. På gulv er det flis eller belegg. Alle rom er utstyrt med mekanisk ventilasjon, hvor det er tilluft på alle oppholdsrom, og avtrekk på alle våtrom. Så kommer mitt spørsmål. I flere år har det vært en rar og ubestemmelig lukt på det ene gutterommet. Jeg har vasket ned rommet fra tak til gulv flere ganger, men den ubestemmelige lukten er der fortsatt. Enten min sønn bor på rommet eller er ikke har benyttet det på 14 dager. er lukten alltid like intens. Kan det være noe fra grunnen, selve mursålen i huset? Hadde det vært en død mus i en vegg ville vel ikke lukten vedvart i flere år. Ventilasjonen har stått på fullt i alle år, og hadde det vært noe i kanalen ville vel også dette avtatt. Naborommene er luktfrie. Det er 7 soverom i huset, og kun dette ene som har dette problemet. Jeg er veldig takknemlig for et svar, da jeg håper det kan la seg utbedre.

SVAR:
Det er forbausende mange som har tilsvarende plager!
Hva slags lukt? Mugglukt? Jordlukt? Råttent ? (Muselik i bygningskonstruksjonen lukter råttent).
Søtlig lukt? (Hvis det er fukt i gulvet under limt linoleum eller lignende gulvbelegg, kan nedbrytningen av bestanddelene der gi en litt søtlig og kvalm lukt).
Kloakklukt? (Lekkasje i rør fra toalett i tilstøtende rom eller lignende, tørrlagt sluk??)
"Kjemisk" lukt? Dedt kan være forurenset grunn hvis stedet har vært brukt til å dumpe spesielt avfall e.l.
Hvis guttens rom er i første etasje på såle, kan lukter nok sive opp til ham gjennom utettheter akkurat ved hans rom.

Prøv å lokalisere lukten: En som kommer utenfra og har normal luktesans (ikke røykere!) kan kanskje snuse seg frem til om lukten er særlig sterk noe sted, utblåsingsluft fra ventilasjonen, en vegg, nær gulvet.
Den som lukter, må gå ut i frisk luft med 2-3 minutters mellomrom for å beholde lukteevnen.

Les også om Lukt

Vi (to voksne og to småbarn) planlegger å bygge hus. Finnes det noen veiledninger for hvordan vi kan oppnå en sunn bolig?
SVAR
Ja, det finnes i forskjellige utgaver. På nettsiden til Norsk Forum for Bedre Innemiljø for Barn (NFBIB) er det en aktuell boligserie. Byggforsk og Statens Bygningstekniske etat (BE) har utgitt et kompendium: Hus og Helse som du kan laste ned , klikk på Be-kompendium (http://www.be.no/beweb/info/hh/komp/000kompstart.html) Du kan også finne mange tips i Husbyggeren (http://www.husbyggeren.no/) I bokhandelen eller biblioteket kan du bestille en bok fra Norges Byggforskningsinstitutt og Forbrukerrådet: Ingvild Baklid: Boligen vår. ISBN 82-7166-074-8- F-rådet.

SVAR: Du finner mer om dette ved å søke på "Godt innemiljø hjemme?" og "Kvalifisert skjønn metoden for bolig"

Spørsmål
Inneklima problemer kan ofte være meget sammensatte og kompliserte med fuktproblematikk som den store stygge ulven. Det kan utføres en rekke tiltak både i hjem og jobb basert på en konsulents/fagmanns anbefalinger uten at problemene blir nevneverdig bedre.

Mitt spørsmål til dere er : Hvordan kan huseier/arbeidsgiver eller konsulent/fagmann måleteknisk innenfor fornuftige kostnadsrammer kvalitetsikre utbedringstiltak (inneklima) ? Og hvilke parametere bør/skal legges til grunn for "friskmelding" ? Hvordan måleteknisk verifisere at det er/ikke er flere årsaker til inneklima problemer i utbedret areale?

Er det noen som har reflektert over at astma/allergi plager har akselerert fra vi begynte å benytte strøm 220V innendørs ? og med økende fart de siste 40-50 årene. Dette er en trend registrert i mange land men spesielt her oppe i nord hvor vi har så kalde vintere. (Er det noen grunn for at 110V land har mindre av slike plager ?)
Det er ikke like godt å svare på alle disse spørsmål men jeg håper på en god tilbakemelding !

SVAR
Du har mange gode og viktige spørsmål her!
Det siste spørsmålet er greit å svare på. Det er like mye (til dels mer) allergi og astma i noen land med 110V som hos oss. Årsaken til økningene er nok mangfoldige og kompliserte, og noe av det har å gjør5e med den livsstilen som er ”utviklet” samtidig med – men uavhengig av - den komfort som elektrisk strøm har bidratt til.

Svarene kan ellers kreve hele avhandlinger. Jeg må dele spørsmålene dine opp og svare på ett av gangen.
Heldigvis er spørsmålene allerede delvis besvart i henholdsvis www.inneklima.com, www.innemiljo.net og www.allergiviten.no.

Utgangspunktet ditt er helt riktig. Selv om det er mange eksempler på markert bedring etter faglig velbegrunnede anbefalinger, er det ofte slik at ”det kan utføres en rekke tiltak basert på faglige anbefalinger uten at problemene blir nevneverdig bedre”.
En forutsetning som svært ofte svikter – og som er krevende å tilfredsstille – er å sikre at inneklimafeilene er den viktigste årsaken til rapporterte plager.
Mange rapporterte sykdommer og plager (astma, hodepine med mer) har flere medvirkende årsaker (er multifaktorielle), og tilstanden bedres bare vesentlig hvis de fleste, viktige årsaker fjernes.

La oss ta ett spørsmål av gangen. Her forsøker jeg å svare på det første spørsmålet:
1/ Hvordan kan en måleteknisk innenfor fornuftige kostnadsrammer kvalitetssikre utbedringstiltak (inneklima)?
Mye av dette spørsmålet er besvart i henholdsvis Allergiviten.no
og i Inneklima.com

De tiltak som kreves, avhenger av hvilke feil som er påvist. Ved noen problemstillinger kan utbedringstiltakene kvalitetssikres måleteknisk.
Du nevner fukt. Det er ganske riktig en av verstingene i denne sammenheng ikke minst på grunn av muggsoppvekst i fuktskadede bygninger, les for eksempel om dette i inneklima.com
og i
innemiljo.net.

Fuktog fuktskaderkan påvises og måles med relativt enkle og rimelige metoder.
Skadelig fuktbelastning og fuktskader må utbedres snarest mulig. Etter utbedringen bør det kontrolleres (kvalitetssikres) at fuktbelastningen er redusert til et trygt nivå, og at alt materiale som har vært fuktet, er tørt og ikke forurenset/ infisert av muggsopper.
Kvalitetssikringen omfatter da å sørge for å fjerne alt materiale som kan være infisert med god margin til friskt materiale. Det kan så suppleres med ulike metoder for å påvise muggsopper. Det kan falle litt kostbart, men innenfor "fornuftige kostnadsrammer" i forhold til hva det kan komme til å koste hvis muggsoppene får fritt spill igjen.
NB! Til kvalitetssikringen hører også instruksjon / opplæring i forebyggende tiltak til brukerne! Mange inneklimaproblemer skyldes manglende kunnskap og feil bruk i forhold til bygningens og installasjonenes begrensninger.
Det er mange forhold en bør vurdere – se for eksempel Godt innemiljø hjemme?

For noen andre inneklimafeil er det ingen god og kostnadseffektiv måleteknikk.

Jeg kommer tilbake i løpet av noen dager til dine andre spørsmål: ”Hvilke parametere bør/skal legges til grunn for "friskmelding" ? Hvordan måleteknisk verifisere at det er/ikke er flere årsaker til inneklima problemer i utbedret areale?”
Det er også gode og viktige spørsmål både for brukerne, fagfolk i bygningsbransjen og ikke minst i forhold til forsikringsbransjen. Håper du smører deg med tålmodighet til jeg har fått tid og anledning til å fortsette.

PS! Slike spørsmål og kommentarer bes sendt som SPØR EKSPERTEN, se forsiden

Fortsettelse med svar på dine siste spørsmål finner du nederst i dokumentet /index.asp?context=&document=219 : "Undersøkelser av innemiljøet".

Spørsmål
Stemmer det at polarhunder ikke er allergifremkallende?
Spørsmålet har oppstått på min arbeidsplass, fordi en kollega som er hundeeier har to polarhunder ståemde utenfor et kontor, akkurat der man i tilfelle kan lufte.

Svar
Polarhunder er allergifremkallende som alle andre hunder.Les: http://www.allergiviten.no/index.asp?G=1687&ID=2791 http://www.allergiviten.no/index.asp?G=1645&ID=4068
De som har kontakt med hundene, bringer med seg allergenholdig støv inn med klærne sine, og det kan skape problemer for hundeallergikere, men lufting gjennom vinduet i nærheten av hunder ute, er neppe noen risiko for allergi.

Spørsmål om hjelpemidler
FAU har bestemt at vi skal kartlegge inneklimaet ved skolen til barna våre.
Kan dere tipse oss om hvor vi kan få kjøpt/lånt/leid CO2 måler og lufthastighetsmåler?

SVAR:
Prøv først i din egen kommune/bydel: Kommunelegen eller avdeling for miljørettet helsevern. De bør gi deg råd om dette. NILU hjelper til med måling av CO2 i skolenes program Nettverk for miljølære, se rapport derfra
(En mye brukt kartlegningsmetode er Kvalifisert Skjønn Metoden, Se KSM for skoler: Lykke til!


I avisomtaler av luftforurensninger skrives det ofte om PAH. Sånne forkortelser er umulig å forstå. Hva er det for noe, og hvor farlig er det?

Svar
Ja, forkortelser som PAH kan være umulige å forstå, men for folk flest hjelper det vel egentlig ikke på forståelsen å lese hele betegnelsen: polysykliske aromatiske hydrokarboner. PAH er viktige forurensninger i uteluft særlig i byer.
Det står for sammensatte og mangfoldige blandinger av flere hundre kjemiske stoffer som har noe felles i den kjemiske strukturen, nemlig benzenliknende ringer som er koplet sammen.
Mer populært kan vi kalle dem tjærestoffer.
I naturen finnes de i råolje, og er viktige bestanddeler i tjære, kreosot og asfalt. Grunnen til at det er en viktig forurensning fra biltrafikk og i tettsteder er at det dannes ved ufullstendig forbrenning av olje (NB diesel), kull, koks, gass og ved. De dannes også i sigarettrøyk. Store mengder dannes også ved skogbranner og – i andre land – ved vulkanutbrudd.

De kan ikke løses i vann, men i oljer. Som luftforurensninger finnes de gjerne bundet til svevestøv av forskjellig slag, og det er slik vi puster dem inn.
Når de pustes inn, kan mange av dem skade fordi de er giftige og mange kan fremkalle kreft. Det er holdepunkter for sammenhenger mellom hyppig og høy forurensning med PAH og en rekke helseskader, men ved lavere mengder har de fleste mennesker godt forsvar mot dette. Det at PAH finnes bundet til partikler, gjør at vi kvitter oss med mye av det som pustes inn ved hjelp av luftveienes rensesystem (flimmerhår). Mest skadelig vil sannsynligvis det PAH være som er bundet til ultrafine partikler.
I tillegg har vi i kroppen vår egne hjelpestoffer (enzymer) som raskt bryter stoffene ned slik at vi kan bli kvitt dem gjennom urin og avføring. Derfor hoper det seg ikke opp i oss slik som for eksempel PCB. Underveis i nedbrytningen kan det imidlertid dannes ”oksidanter” som kan bidra til å skade oss – Les omforurensninger i uteluft og Du er fabelaktig

Spørsmål om røyklukt

Vi har en leilighet i en gård i Oslo fra 1890. Vi sjeneres til tider av kraftig røyklukt som vi har funnet ut må komme fra leiligheten under.
Vi vil gjerne finne ut hvor denne luftlekkasjen er, slik at vi kan forhindre dette. Finnes det fagpersoner som kan hjelpe oss med dette, eller har dere noen tips til hvordan vi ellers kan gå fram for å løse dette problemet? Vi tror problemet oppsto etter en større oppussing av leiligheten under.

SVAR:
Er det tobakksrøyk eller peis/ovnsrøyk?
I første omgang kan det være lurt å bruke luktesansen for å spore opp hvor lukten lekker inn. Snus deg frem. Hvis du så får mistanke om et lekkasjested, kan du henge/plassere noe loddent tøy der en dag det er mye lukt. Ta det så med deg ut og lukt på det!
Vanligst er:
  • Røyk blåses ut fra leilighet under/ved siden og trekkes inn gjennom ventiler eller vinduer hos deg (”kortslutning”) (feilplasserte ventiler).
  • Røyk lekker fra utett ventilasjonskanal (kan bl.a. gå opp gjennom rør som er kasset inn og går opp gjennom garderobeskap eller lignende hos deg.
  • Røyk kommer via felles oppgang og inn på grunn av utette inngangsdører.
  • For peis- eller ovnsrøyk kan det være sprekker eller andre feil i pipeløpene.

For å finne evt fagfolk til hjelp, kan du lete gjennom delen om Ventilasjon i telefonkatalogens GULE SIDER for ditt distrikt: Der står det gjerne noen som tilbyr bistand med inneklima, innemiljø. Ta en telefonrunde til slike. Det kan bli kostbart! Lykke til!

Les om Lukt

Aktuelt spørsmål
”Jeg bor i et borettslag der det nå er foreslått å "gasse" alle leiligheter for å bli kvitt sølvkre (dette er et problem i noen av leilighetene, men ikke alle). Et slikt tiltak har vært gjennomført to ganger tidligere, uten noe varig resultat.
Iflg ett av anbudene vi har fått fra et firma må følgende holde seg vekke fra boligen i ca.1 døgn etter "gassingen": - allergikere - gravide - spedbarn.
Mitt spørsmål til dere er da: har dere erfaring med gjennomføring av slike tiltak, med tanke på hvordan dette påvirker bl.a. allergikere (og syke og gamle). Forslaget skal tas opp til avstemning på generalforsamling, og jeg føler behov for litt mer informasjon omkring dette spørsmålet før jeg kan ta endelig stilling til det. Dersom dette medfører betydelige plager for enkelte av beboerne, samtidig som resultatet er av midlertidig karakter, kan ikke jeg se at dette er en god løsning. Håper på et raskt svar fra dere!

SVAR


Sølvkre er et symptom på fukt og er ellers helt uskyldige kryp som ikke gir helseskade. De opptrer derfor først på bad med utilstrekkelig ventilasjon og fjernes ikke med gassing, men ved å redusere luftfuktighet og fukt.
Det krever god ventilasjon, hos dere kanskje også luftavfuktere. Gassing som fordriver beboerne i MINST et døgn, er som å skyte spurv med kanoner – uten å treffe!
("Gassing" er bruk av ulike kjemiske stoffer. Uten å vite hva det er tale om, kan en ikke si noe spesifikt om helseskadene.

Les om sølvkre

Spørsmål: Kan et ventilasjonsanlegg berge inneklimaet mitt?
Jeg lurer på om der er mulig innenfor rimelige kostnader å installere ventilasjonssystem i en borettslags-leilighet, evt om det finnes støtteordninger for å finansiere dette?

Leiligheten er nybygget (2001), ca 70 kv.m. 3-roms.
Avtrekket over komfyr skal visstnok gå helt til taket i bygården (men trekker svært dårlig).
Leiligheten ligger i tredje av fem etasjer, og har kun en yttervegg. De andre veggene vender mot andre leiligheter. Det skal også være ca 1 meter med luft mellom hver etasje.
Luften står nesten helt stille i leiligheten, og virker svært dårlig og ofte fuktig/tett. Alle vinduene vender mot øst (hvor solen står opp), og det er få luftemuligheter da den østvendte veggen vender ut mot trafikkerte Trondheimsveien i Oslo.
Om sommeren kan varmen bli "umenneskelig", særlig på soverommene.
Det er ingen ventiler/lufteluker (untatt på badet, men denne funker ikke/dårlig), og det er vanskelig å få gjennomtrekk i leiligheten selv med vinduer åpne.

Om vinteren er det konstant dugg på vinduene på begge soverom, på ytterdøren som ligger tett til badet, og ofte også i stua. Med vinduene åpne er vi også utsatt for kraftig trafikkstøv og støy fra Trondheimsveien.

SVAR:
Ja, i en slik leilighet er det behov for (balansert) ventilasjon, og det er forstemmende at det lages slike boliger i vår tid. Beskrivelsen tyder klart på dårlig inneklima med risiko for forverringer etter hvert som fukt (kondens) setter flere spor.
Sannsynligvis kan et godt balansert ventilasjonssystem bedre dette helt betraktelig. I leiligheten kan det neppe lages med kanalsystemet skjult i veggen, men med kanaler innkasset.
Et slikt anlegg kommer nok på 30-40 tusen kroner. Det er ingen økonomiske støtteordninger for dette. Særlig med henblikk på kondens kan det være forsøket verdt å trekke entrepenøren til ansvar, men det avhenger av overdragelsesbetingelsene og besiktigelse før overdragelsen.
Det finnes også såkalte romaggregater som tar inn filtrert luft til enkelte rom gjennom yttervegg, men det passer neppe for din leilighet.
Du finner en rekke firmaer i "Gule sider".

Les om Ventilasjonstyper.

Spørsmål om røyking utenfor barnehagen
På vegne av foreldreutvalget i barnehagen hvor mine barn går, har jeg følgende problemstilling: vi har henvendelser fra foreldre som synes det er problematisk at de ansatte i barnehagen står nærme barnehagen når de tar seg en røyk i lunsjen.
De står utenfor barnehagens grenser, men likevel godt synlig for barna - og kort nok unna til at de helt sikkert drar med seg noe tilbake til innelokalene når de beveger seg inn igjen.
Vårt spørsmål er: hvor skadelig kan dette være, og hvordan synes du vi skal forholde oss til problemstillingen.

SVAR:
Det du beskriver, er ikke ulovlig, men klanderverdig, for personal i barnehager er ofte rollemodeller for barn nesten like meget som foreldrene er det.
Foreldreutvalget bør ta dette problemet opp med barnehagens leder og om nødvendig med barnehagens eier. Det er dog tvilsomt om eieren (evt kommunen) kan gi barnehagen noe pålegg i denne sammenhengen - les om klagesaker i barnehagene.

Det er vist at personer som røyker utendørs, bringer med seg forurensninger (inkl. nikotinstøv) inn, slik at en senere finner nikotinrester hos barna. Det skyldes nok at nikotin og andre forurensninger fra røyken setter seg i finstøvet på klær og hår og så drysser av inne. Slik kan det samles opp mer av slikt i husstøvet, Se presseklippet i Allergiviten.no.
Det er uvisst om dette kan ha noen betydning for barnas helse. Det er også uvisst om slik tidligeksponering for nikotin betyr noe for senere utvikling av nikotinavhengighet.
MEN - både slik uvisshet og samfunnets ønske om å bli kvitt tobakksrøykingens trusler mot helse burde føre til bevisst atferd hos alt barnehagepersonal. Alt annet virker for meg å være i konflikt med intensjonene i Barnehageloven og formuleringene i Rammeplan for barnehagene.
Les om Passiv røyking

Aktuelt spørsmål: Valg av varmekilde

"Vi er i gang med å totalrenovere et gammelt hus. Vi har bl a valgt veggplater (ferdig malt Huntonitt) anbefalt av Astma- og allergiforbundet og laminatgulv anbefalt av det samme, da sønnen vår er allergisk.
Nå har vi fått gravd opp den gamle parafintanken i hagen og skal velge ny varmekilde.

Kan dere gi noen anbefalinger til hvilken varmekilde man bør velge? Vi har nå panelovner, men trenger en hovedkilde som parafin, ved, pellets, olje el? Hva er best for inneklimaet? Og for sønnen vår som allerede har fått allergi påvist."

SVAR:
Det er best med en sentral varmekilde som ikke kan forurense inneluften. Det avhenger jo ofte av plasseringen, ventilasjonsforhold etc.
Valg avgjøres jo også av kostnadene, og samtidig må vi tenke på nabolag og bærekraftig utvikling for hele kloden.
Fjernvarme og vann-til-vann varmepumpe er gode alkternativer, men ikke alltid overkommelig.
Velg etter å ha studert dokumentene om temperatur), og oppvarming her eller i allergiviten.no, samt om varmepumper), så blir det nok bra for dere alle.

Spørsmål om muggsopp betyr noe for "inneklimasyke".:
Jeg er ansatt på universitetet i Trondheim me3d arbeidsplass på Dragvoll. Bygningen hart vært fuktskadet med vekst av muggsopper. Mange av oss har vært mye syke der med hodepine, slapphet og svimmelhet, og jeg har gått sykmeldt på grunn av det.
Nå skriver en overlege i Arbeidstilsynet i Adressa (6. juni) at disse plagene neppe skyldes muggsopper. Jeg får inntrykk av at han mener vi overdriver plagene og urettmessig skylder på inneklimaet. Er muggsopper ikke så skadelige som vi har trodd?

Svar
Artikkelen står i Adresseavisen 6.juni 2004, og er grundig kommentert på nettsiden til Norsk Forum for Bedre Innemiljø for Barn, se kommentaren der.
Overlegen burde ordlagt seg mer nøkternt, for eksempel slik:
"Det finnes ingen forskning som beviser at det er en sammenheng mellom dårlig inneklima og de helseplagene som er rapportert ved Dragvoll. Forskning i dette området er imidlertid mangelfull, og det er derfor heller ikke mulig i dag å motbevise at det er en slik sammenheng."
For det vi vet, kan overlegen ha sagt nettopp noe slikt - uten at det er kommet frem i avisen.
Les om muggsopper ute og inne.

Er sponplater skadelige?
Plutselig står det på tekst-tv at sponplater er farlige. Når jeg ser nærmere på kilden til denne nyheten (Dagens nyheter, forskningshenvisnig), så handlet det mer om formaldehyd i særdeleshet. Atså et mer nyansert bilde.
Skulle de fleste familier bytte ut alle sponplatene man hadde i et hus inkludert møbler, ville det blitt ganske dyrt. Mitt hus har sponplater på veggene og er 35 år gammelt. Platene er helt tørre, jeg har god lufting og har aldri kjent noen lukt. Burde ikke avgassingen ha gått ned til et minimum?

SVAR
Ja, dette er enda et eksempel på hvordan media skaper myter eller kommer med halve sannheter (=halve løgner) - se mer om media og myteskaping.
Jeg er bekymret for alle de som ikke gikk til kilden for det oppslaget du nevner, og som kan bekymre seg unødig.
Som du vel leste i oppslaget om sponplater, er det bare risiko hvis det er mye avgassing av formaldehyd, og det skjer stort sett bare fra relativt ferske, dårlige sponplater (OBS import fra Østen! - finnes ofte i billige møbler) og fra fuktskadede sponplater. Ved fuktskade kan avgassing foregå i lang tid, men ellers avtar avgassingen jevnt og etter noen år er den helt minimal.

Nå som det er så mye i media om tobakksrøyking, er det kanskje av interesse å vite at passiv røyk inneholder høye konstentrasjoner av formaldehyd så mye at røyking av noen få sigaretter inne gir mer formaldehyd i inneluften enn ferske sponplater rundt alle veggene(!).

Hygg deg i huset ditt og med tanken på at du tenker helt riktig!
Les om sponplater

Spørsmål om sykdom/plager skyldes inneklimaet på jobben
Vi er 3 ansatte som har hatt kontor i et gammelt hus i ca. 2 år. Det siste året har alle 3 vært unomalt plaget av luftveisinfeksjoner som har vært langvarige. (Så langvarige at fastlegen har stusset på hvorfor de plutselig oppstår nå.)
Symptomer: hoste, tung i brystet, hodepine, tett nese, tett hode, sår hals. Vi kjenner luften er dårlig og har lurt på om det kan være en sammenheng mellom plagene våre og kontorlokalene. Kan det være det?
Vi har spurt bedriftshelsetjenesten om å gjøre målinger, men det kunne de ikke gjøre om sommeren sa de. Hva kan vi gjøre for å finne ut om det er sannsynlig eller ikke at det er en sammenheng mellom klima og plager?


SVAR
Dette kan skyldes innemiljøet, men kan ha andre årsaker, les om differensialdiagnoser
Det er ofte lite å oppnå med målinger i kontorene bortsett fra ved forekomst av muggsoppvekst. Når inneklimaet gir sykdom og plager, skyldes det ofte konmbinasjoner av uheldige forhold.
Jeg foreslår at dere leser "Godt innemiljø på jobben" og går gjennom lokalene systematisk med KSM for yrkesbygg (se Aktuelt tema på forsiden!).

Muggsoppvekst i veggen. Hastesak?

"Vi har fått påvist muggsopp i vegg mellom bad og soverom. Vi har stengt av soverommet. Jeg lurer på om muggsoppsporene kan spre seg i hele huset, eller om de holder seg til de involverte rommene.

Vår datter på vel 1 år har siden vi flyttet inn(for 8 mnd siden) vært mye plaget med forkjølelse og hun puster tungt. Har hele tiden tenkt at dette skyldes falskmandel, men er nå begynt å lure på om det kan ha sammenheng med inneklimaet. Røntgen viste at falskmandelen bare var "lett" forstørret, mens vi opplever at hun er såpass mye "tett" at jeg lurer på om det kan være andre årsaker til dette.

Bør vi skifte ut badet og vegg med muggsopp umiddelbart, eller er det nok at soverommet er avstengt - mens vi avventer svar fra forsikringsselskap (noe vi vet kommer til å ta tid).?"

SVAR
Hvis veksten er inne i veggen uten at sporer kan komme ut i rommet, er det greit. I så fall vil ikke muggsoppveksten ha påvirket barnets helse.

Hvis sporer derimot er kommet inn i soverom eller bad, kan de ha betydning for helsen og da kreves flere tiltak.
I slike tilfeller vil det gjerne være tegn på muggsoppvekst på veggene i bad eller soverom, og/eller det kan lukte mugg.
Da vil sporene også ha kommet inn i alle rom og finnes i støvet der. Det kan bare avgjøres med luftanalyser (med mindre det lukter mugg!).

For å hindre spredning av sporer fra muggsoppvekst må det ikke finnes noen åpninger der luft kan komme gjennom. Husk at det kan dannes undertrykk i noen rom (for eksempel når kjøkkenviften brukes) som så kan ”suge” inn støv gjennom evt gliper.
Avstengning av soverommet vil da kreve at hel plast ”tapes” tett rundt karmen til soveromsdøren.

De fleste forsikringsselskap er meget motvillige til å dekke utgiftene i saker som dette med mindre det dreier seg om rørlekkasje. Det kan ta veldig lang tid og mye strev (se Presseklipp om det ), og i mange tilfeller gis det ikke dekning.

Det er nok lurest å gjennomføre opprensing av muggsoppveksten så snart som mulig – og før det blir enda mer!
PS! Hvis barnet er mye forkjølet og puster tungt bør hun undersøkes av barnelege,

Les: påvis og fjern muggsopper
Les også
Er det overfølsomhet

Sølvkre ”Hvor kommer sølvkre fra? avløp i dusjen? Hjelper det å skylle avløp med klorin (samt øke ventilasjonen)”

SVAR Sølvkre følger med gjenstander fra hus til hus og slår seg til der det er varmt og høy fuktighet. Derfor kommer de først på bad og andre våtrom og dernest i kjøkkenet (kjøkkenbenken).
De unngår lys og kommer frem bare når det er mørkt. Når du slår på lyset, forsvinner de lynraskt med fiskelignende bevegelser til gjemmestedene sine. Det er i sprekker, fuger, under lister, under fliser osv.

Det hjelper ikke å skylle avløpet med klorin. Øking av ventilasjonen hjelper hvis den blir tilstrekkelig til å tørrlegge badet. En luftavfukter kan gjøre god nytte og må ofte brukes ved fuktige klimaforhold.
Vasking hjelper ikke – for det bare øker fuktigheten. Støvsuging er lurt, men brenn støvsugerposen så kreene ikke kommer tilbake derfra.

Trøsten er at sølvkre er uten betydning for helse og hus selv om de kanskje kan virke litt ekle (men de kan gå løs på fuktig papir og har skadet frimerkesamlinger!).
Les om sølvkre her hos oss
og
hos Zoologisk museum

Skadelig lukt? Forsikringskonflikt.

1/ 2 april i år hadde vi en tørrkoking av en brystpumpe. . Dette utviklet seg til en masse røyk og bitter/sur røyk . Ifølge skadesaneringsfirma og forsikringsfirma var visst dette den verste røyken man kunne få i boligen .
2/ Etter at skadesaneringsfirmaet hadde gjort rent innbo på stedet og vasket ned boligen + fogging og ozonbehandling så friskmeldte de boligen . Forsikringsfirmaene gjorde det samme da de ikke hadde noe kunnskap på lukt og mente at skadesaneringsfirmaet hadde nok kunnskap på dette .
3/Vi kjente allerede der at det forsatt var lukt av et eller annet , men trodde det kunne være ozon ettersom de kjørte en langvarig behandling på slutten . Selv etter 3 måneder er det forsatt lukt der og de sier det ikke er noe lukt der .
Selv har vi båret ut møbler ut til garasjen der det har stått til lufting over 1 uke og fått forsikringsfirma og skadesaneringsfirma til å lukte på møblene og de sier de ikke kjenner noe , selv om det lukter kraftig. Vi har hatt masse naboer og kjente på besøk som bekrefter våre påstander om forsatt lukt , mens forsikringsselskapene sier at de ikke bryr seg om hva de andre sier .

4/ Vi fikk skadesaneringsfirmaet til å leie inn firmaet Molab fra Mo i Rana til å ta lukt prøver til 25000 men de påstår at de ikke finner noe . Skadesaneringsfirmaet nekter å utlevere oss prøveresultatene , men sier at det ikke finnes noe galt , men lukta er jo der.
5/ Min samboer får hodepine etter å ha vært leiligheta etter en halv time og en time og svigerfar blir kortpustet og vår datter på ni måneder kastet opp i leiligheta mens jeg snakket med megleren .
6/ En annen ting jeg mener er at når et firma ikke klarer å få fjernet lukt så må forsikringfirmaet inn i bildet for å se på nye løsninger og tiltak , noe som de avviste ,så nå begynner jeg å bli lei fordi det ikke finnes hjelp noen sted.”

SVAR. Dette var ille.
NB! Jeg har satt tall i teksten din for å kommentere det viktigste punktvis.

1/ Brenning av plast og gummi gir veldig mange avgasser som kan være helseskadelige i høye konsentrasjoner og avgi lukt.
Luktesansen (iallfall hos ikke-røykere) er et meget følsomt ”instrument” som avslører lave konsentrasjoner. De konsentrasjonene behøver ikke være helseskadelige annet enn indirekte gjennom mistrivsel og ubehag som vond lukt skaper.
2/ Forsikringsselskapet og skadesaneringsfirmaer har etter din beskrivelse neppe ordentlig greie på luktproblematikk i slike sammenhenger.
3/ Vasking, fogging og ozonbehandling er overflatiske tiltak. De fjerner ikke luktende gasser som har gått i dybden – og det gjør mange gasser over alt hvor det er porøst materiale. I trehus vil de for eksempel ofte trenge inn i isolasjonsmaterialet bak panel og så avgi lukt til inneluften i månedsvis.
Tilsvarende vil det være for stoppede møbler, tekstiler, madrasser og lignende. Dette er velkjent fra røykskadede hus.
Foggingen – hva ble brukt der? Det hender at det brukes midler som i seg selv gjør vondt verre.

For å undersøke om kjemiske gasser sitter i dybden, kan det brukes systematiske lukteprøver. Da tar en litt av materialet (litt møbelstopp, en liten flik av tekstiler der det kan gjøres, litt isolasjonsmateriale fra en vegg) i et rent hermetikkglass (1/3 – ½ liters) og lukker helt tett.
Dette oppbevares en ukes tid i værelsetemperatur og kan så bedømmes av et ”luktpanel”.
Tidligere har Byggforsk gjennomført slike analyser. Avgassing fra materialet kan også analyseres etter plassering i spesielle kammere – også dette kan Byggforsk gjøre, kanskje også Teknologisk Institutt, men jeg vet ikke om Molab har utstyr og kvalifikasjoner. Men det koster!
4/ Gassanalyser (VOC) i hele rom er kostbare, men forteller ofte lite i forbindelse med luktproblemer. Det kan lukte sterkt av ekstremt lave konsentrasjoner.
I denne saken måtte en analysert spesielt på slike gasser som kan mistenkes etter ”brenningen” av materialet i brystpumpen og sammenlignet med normal inneluft. Er det gjort?. Dere må ha krav på analyseresultatene fra deres egen eiendom. Spør Molab!
5/ Symptomene tyder på at det er helseskadelige forhold i leiligheten. Første tiltak må være gjennomtrekkslufting /ventilasjon i noenlunde høy temperatur – mens dere oppholder dere et annet sted. Møbler, tekstiler etc trenger tilsvarende gjennomtrekksventilasjon i lang tid.
6/ I forsikringsavtalen står det vel (det er iallfall standard) at skaden skal rettes slik at forholdene er like gode som før skaden. Det har tydeligvis ikke skjedd hos dere – bortsett fra at forsikringsselskapet hevder at det ikke er noen lukt. Det blir altså dette som er det avgjørende konfliktpunktet. Bortsett fra (evt i tillegg til ) juridisk bistand i dette, bør partene enes om luktspørsmålet kan avgjøres av et nøytralt panel eller noen utvalgte uhildede personer, se pkt 3.
Det kan være lurt å ha en advokat med i dette.

Filtre og hybrid ventilasjon
"Som miljørettet helsevern konsulent har min avdeling ansvar for godkjenning av skoler og barnehager etter forskrifte om miljørettet helsevern i barnehager og skoler.
Vi ser en stadig økende bruk av hybride ventilasjonsanlegg, særlig i skoler. Leverandører av systemene hevder at for allergikere er det bedre at luften ikke filtreres, fordi filtrene i de balanserte anleggene fører til at pollen knuses, og at enda mindre og dermed mer allergene partikler vil passere filtrene. Vi har etterspurt dokumentasjon på disse påstandene, men ikke fått noe. Håper dere kan gi et svar på om dette er tilfellet eller ikke."

SVAR:
Det eneste som kan beskytte inneluft mot forurensninger i uteluften, er bruk av filtre. Mest brukt er filtre som fanger opp støv (partikulære forurensninger) som det kan være mye av i uteluften - både fra trafikk, industri, fyring og fra naturen selv. I hele den frostfrie perioden er det enorme mengder muggsoppsporer som kommer inn, og i pollen sesongene trekkes også store mengder pollen inn.
Det er ingen dokumentasjon på at filtre knuser pollen slik at det kommer mer allergener inn.
Filtre som ikke skiftes (posefiltre) eller rengjøres (elektroniske filtre) hyppig nok, kan imidlertid bidra til dårlig inneluft, så riktig vedlikehold og drift er vesentlig.

I nettsiden til Norsk Forum for Bedre Innemiljø for Barn (NFBIB) er det nettopp startet en ventilasjonsserie der slike spørsmål som dette blir tatt opp. Se for eksempel Kunstig ventilasjon.

Også ved noen "hybride" løsninger kan det installeres filtre (for eksempel i kulvert), men det krever enda mer bruk av tekniske installasjoner med vifter.
NFBIB har påtalt overfor Kommunenes Sentralforbund det merkelige og klanderverdige at det nå rundt om i landet bygges og rehabiliteres skoler for enorme beløp der mange kommuner velger "hybride" løsninger, uten at det foreligger noen evaluering av kostnadseffektiviteten ved slike løsninger.

Godt inneklima i nytt hus?
"Vi skal bygge hus og lurer på hvilke tiltak vi bør gjøre for å få best mulig inneklima. Vi ønsker ikke et "tett" hus, og er samtidig skeptiske til elektriske ventilasjonsanlegg, som vi har hørt at kan spre bakterier og er vanskelig å holde rent.
Vi lurer faktisk på om det ville vært mulig å droppe fuktsperre, slik at huset ikke blir "pakket inn i plast". Isolasjonsmengden har jo økt så mye de senere år, at vi lurer på om det er helt nødvendig. Vi regner med å bruke mineralull som isolasjon. Vet dere om man har prøvd ut dette i utlandet?
Vi er klar over at det kan bli problematisk med tanke på forsikring osv. og må selvfølgelig undersøke dette nærmere. Men det hadde vært interessant å få deres synspunkter på hvilken innvirkning det evt. ville få på inneklimaet."

SVAR.
Se Godt inneklima hjemme i denne kunnskapsbanken og Boligserien i Boligserie
I www.innemiljo.net finner du også en ventilasjonsserie. Av den kan du se at et godt balansert ventilasjonssystem kan være aller best for boligen, se Kunstig ventilasjon
Riktig installert og riktig brukt sprer det ikke bakterier og er ikke vanskelig å holde rent
Det finnes en rekke varianter av "økologiske" boligbygg. Mange arkitekter er entusiastiske for slike ideer. Til dette hører hus som "puster" uten plastsperrer. Dessverre blir det ofte problemhus.
Det er ingen oversikt over hvor i byggeprosessen problemene skapes for bolighus som særlig rammes av fuktskader, se byggeprosessen.
Mineralull er et godt isolasjonsmateriale - men heller ikke det må bli fuktet!

Spørsmål om silikatmaling. Jeg er veldig følsom for avdunstinger fra maling. Jeg får symptomer som ligner det som kalles MCS, og jeg kan bli plaget av dette av maling som er brukt flere uker i forveien. Nå må leiligheten vår pusses opp, og maleren foreslår bruk av silikatmaling. Hva er erfaringene med slik maling?

SVAR Silikatmaling er produsert av uorganiske mineraler og fargepigmenter og kan ha mange fordeler når det brukes på egnet underlag (evt. riktig forbehandlet underlag). De rene silikatmalingene er luktløse (uten avgassing), men det er noen som er tilsatt komponenter som kan lukte. Brukt direkte på mur, betong eller gipsplater binder denne malingen seg kjemisk til det diffusjonsåpne underlaget slik at den malte flaten fortsatt er diffusjonsåpen. Det vil si at fukt fra luften diffunderer (siver) inn og ut av materialet uten at det dannes kondens. På uegnet underlag sitter ikke denne malingen, men vaskes av ved rengjøring med vann eller fuktig klut. På egnet underlag binder malingen mindre støv enn mye annen maling, men flekker, fingermerker og lignende krever mer spesiell innsats (som leverandøren må opplyse om). Uegnet underlag er særlig flater som er malt med andre malingtyper. Uegnet er også flater som har ujevne sugeegenskaper, slik som plater eller tremateriale som er sparklet, har kvister eller er behandlet med kvistlakk. Uten riktig forbehandling vil silikatmalingen gi skjolder på underlag av denne typen. Slike flater må forbehandles med spesiell underlagsmaling (vanligvis fra samme leverandør). Den som overveier bruk av silikatmaling, må hente råd om dette fra kyndig personale. Bruken krever altså kunnskap og erfaring som kanskje ikke alle malere har. Iallfall er det eksempler på at malerfirmaer har brukt silikatmaling på uegnet underlag slik at det er dannet skjolder og/eller malingen blir vasket bort ved rengjøringen. (Les om MCS)


Spørsmål om maling og plager
Hvor gammel må barnet mitt være før jeg kan begynne å male inne med oljemaling og barnet skal oppholde seg i samme rom etter bare noen timer med utluftning?? og hvilke konsekvenser kan det evt. få for barnet?

SVAR: Mange oljemalinger inneholder nå ulike tilsetninger som kan avgasse lenger enn de "gamle" som bare inneholdt løsemidler som var skadelige, og som var tørre og uskadelige etter noen få timer. Hvis det er slik moderne oljemaling du mener, er det ønskelig med utlufting i gjennomtrekk i mange dager før det nymalte rommet tas i bruk. Det gjelder alle aldre, men spedbarn og småbarn er særlig utsatt for å få plager. Det kan dreie seg om plager i luftveiene, hodepine, nedsatt allmenntilstand etc. Det forreligger ingen forskning som forteller om noen alder som er trygg i forhold til dette. Bruker du en ren oljemaling uten moderne tilsetninger, kan de fleste bruke rommet etter et døgns god gjennomlufting. Les om maling Spørsmål om mineralull i luftveiene Hei og takk for fine og informative nettsider. Det er påvist mineralfiber som drysser ned fra himlinger i bedriften der jeg jobber. Også fuktskader er blitt påvist. Dette er dessverre nå 2 år siden, men alt som ble gjort for å forbedre problemet var å støvsuge på himlingsplatene. Jeg sliter nå - etter å ha oppholdt meg i dette "syke bygget" i 8 måneder med pustebesvær. Det kan virke som en betennelse. Har sluttet i frykt for å bli dårligere, men lurer på om "det er noe som kan gjøres" dersom disse "stikningene" i brystet skyldes mineralfiberene alene? Det startet med hodepine, slapphet, kvalme og generell uvelhet. Symptomene har vært tilstede i 6 uker. Har vært ute av bygget i 3 dager nå, og merker at det som "sitter igjen" er tungpustheten og betentheten. Er klarer over at det kan være vanskelig å finne noe konkret, men dersom det skulle vise seg å ha satt seg slike mineralstøvpartikler i luftveiene er jeg igrunn bare interessert i å finne ut av om lungene har mindre evne til å skille ut disse enn annet "støv". Det er jo på en måte "skarpe små gjenstander" det her er snakk om. På forhånd takk for svar. Mvh. Eva

SVAR
Hvis du har noenlunde normal funksjon i luftveienes renseanlegg , les om flimmerhår, vil også fibre av mineralull renses ut etter hvert. Erfaringsvis tar det lenger tid enn for annet støv, men det er ingen holdepunkter for at disse "nålene" setter seg fast. Annerledes kan det kanskje være hvis du røyker, les om røyking og flimmerhår.
Med de plagene du beskriver, bør du konsultere en lungelege.

Spøramål om påvisning av muggsopp?
Hvordan finne ut om det er muggsopp i leiligheten? Bor i Trondheim. Har snakket med SINTEF. De tar kr. 15 000. Tror ikke huseier er interessert i å investere så mye penger. Er det noen etat i kommunen? SINTEF nevnte Næringsmiddelkontrollen. Leier leilighet midlertidig. Flyttet tilbake i høst grunnet arbeid. Ble syk få dager etterpå, og har vært det siden. Det er nylig avdekket fuktskade i leilighet og kjeller. Kjenner du en lege/fagperson i Trondheim med særskilt kompetanse på helseskader av inneklima? Verken fastlege eller sykehuset gjør det. Er ekstremt sliten, hodepine, konsentrasjonsvansker, tett, pusteproblemer, slapp. Ingen sikre funn enda. Greier ikke å arbeide. Er til vanlig en svært aktiv kvinne. Er det andre forhold enn muggsopp jeg bør tenke på når det gjelder inneklimaet i leiligheten? Hva bør jeg be huseier om å sjekke ut? Hvilke helseundersøkelser er det viktig at jeg ber om? Har tatt blodprøve i forbindelse med mulig muggsopp, men den er ikke entydig positiv. Setter pris på snarlig svar. Flytter ut i nær framtid.

SVAR:
Hvis du ser noe som gir mistanke om at det er muggsopp, kan du ta en spesiell avtrykksprøve og sende til analyse. "Tape" for det og bruksanvisning kan du få tilsendt fra Molab ( Molab eller Mycoteam ( Mycoteam. >BR> Ved å ringe til disse ekspertene4 får du råd (og evt priser) - (15 000,- virker drøyt!) Miljøavdelingen i Trondheim kommune har mye kunnskap om fuktskader og muggsoppvekst i bygninger.
Ingen blodprøve kan fortelle deg om dine plager skyldes muggsopper - for etter beskrivelsen dreier dette seg ikke om allergi mot muggsopp, les om fukt, muggsopper og helse
De plagene du beskriver, kan ha mange årsaker. Hvis legen ikke finner annen forklaring på dine symptomer, kan det være grunn til å vurdere inneklimaet i boligen din. Du kan finne ut mye selv hvis du går systematisk frem med KSM for bolig

Spørsmål om dugg på vindu -og ventilasjon
Har ett problem ang. dugg på vinduer ved kalde perioder. Vinduene er nye, men dugger nederst, huset er fra 70 tallet å har blitt restaurert noe de siste årene , jeg har ikke påvist noen form for sopp/muggskader å tviler på att det er noen men jeg lurer på om jeg har lite vetilasjon. hvordan finner jeg ut dette? å hvordan ventilasjon er løsningen for dette? bør jeg ha en varmkilde i hvert rom?(under vindu)

Svar: Hvis du har kondens på rutene, er det godt nok tegn på at ventilasjonen er for dårlig i forhold til fuktbelastningen.
Tiltak mot det kan være kombinasjoner av 1/ redusere fuktbelastningen (men du puster selv ut ca 1 liter vann i døgnet!) 2/ grundig gjennomlufting ved bruk av vann (dusj, klesvask etc),3/ varmkekilde under vinduene, BEDRE VENTILASJON, se "Frisk luft inne"

Spørsmål om tørre slimhinner
Hei! Jeg har begynt i ny jobb for ca en måned siden og har problemer med tørre slimhinner (i nesen) på mitt nye kontor. Bruker ellers kun å få tørre slimhinner på flyturer. Kjenner at jeg "tørker inn" kort tid etter at jeg kommer på kontoret. Merker også at hendene blir raskere tørre og sprekker opp. Sitter en del forran PC'n, men det gjorde jeg også på min tidligere arbeidsplass uten at dette hadde noen negativ virkning på slimhinnene/tørr hud. Lokalene vi sitter i er nye. Jeg mistenker at det sentrale luftanlegget er årsaken til mitt problem. Kan det være en annen årsak? Hva kan jeg gjøre for å forbedre inneklimaet på mitt kontor?

SVAR Følelse av tørr luft er en følelse uten sammenheng med luftfuktigheten, og skyldes som oftest irriterende svevestøv - les om det svevestøv. I nybygg kan det til dels dreie seg om byggestøv. Alt svevestøv konsentreres opp i nærheten av dataskjermer, hvis disse ikke er spesielt beskyttet. Du kan jo kontrollere innemiljøet på kontoret med KSM-vurdering
og Godt innemiljø på jobben: Godt innemiljø på jobben

Spørsmål om tørr luft ved datamaskiner
Jeg er leder av en data klubb, der vi noen ganger arrangerer treff med ca 50 som kommer med datamaskinene sine, det er veldig høyt under taket, kanskje 10 meter, men likevel blir luften dårlig og tørr. Er det noen måte å fikse dette på? Finnes det gode luftrensere som kan rense store mengder luft? tar de mye strøm? er de effektive?

Svar: Følelse av tørr luft er en følelse uten sammenheng med luftfuktigheten, og skyldes som oftest irriterende svevestøv. Alt svevestøv konsentreres opp i nærheten av dataskjermer, hvis disse ikke er spesielt beskyttet, og det støvet blir ladet slik at det lettere setter seg på hud og slimhinner (som har motsatt ladning). Luftrensere vil nok være av tvilsom nytte. Det er mulig at en luftvasker som går for fullt, kan hjelpe noe, men også det kan være tvilsomt. Godt renhold og spesielt på høye flater /lister etc er nok mer effektivt. Mot dårlig luft ellers virker bedre ventilasjon, se "Frisk luft inne"

Svie i øynene hjemme

Jeg svir i øynene inne i huset vårt, men ikke andre steder og ikke på jobb. Det startet i vår og da bare i kjellerstua. Jeg leste endel om inneklima og tenkte om det kunne være fukt/soppsporer. Vi hadde folk til å måle fukt og fant en lekkasje i kjellerstua. Dette er nå fikset. Alt treverk med fukt på er tatt vekk. Fortsatt svir jeg i øynene inne i huset, og nå i hele huset, mest i stua. Ingen andre symptom. Min mann har ikke disse plagene. Vi har ei datter på 2 år som gnir seg endel i øynene, men uvisst hvorfor. Vi bor i en vertikalt del bolig fra 1969 med to etasjer + kjeller. Stua ligger i øverste etasje. Jeg aner nå ikke hva dette kan være eller hvordan jeg skal gå videre for å finne ut av det. Har dere noe forslag?"

SVAR:
Svie i øynene kan ha mange ulike årsaker. Første tiltak bør være undersøkelse hos øyenlege for årsaken kan bl.a. være behov for synskorrigering, behov for ekstra "tårevæske", infeksjon, allergi, aldersfenomen (?). m.m. Om det er noe i inneklimaet kan det skyldes for dårlig belysning, svevestøv, mineralulldryss, avgassinger (formaldehyd m.m.), med mer. Se spørsmål videre og svar på det .

Hva er helsefarlig mugg?

Hvordan klasifiseres dette?
Har fått svar fra lab. Inneprøver viser følgende: Bod under vinduSterkt dominerende PENICILLUM sp. Kjellerbod m/vindu mot nord: Blandingsflora,PENICILLUM sp og ASPERGILLUS sp Det er dette som går igjen i rapporten Prøvene er tatt fra kjellervegg, sett innenifra:fiberplate,stenderverk,plast,isolasjon, forhudningspapp,lecamur som er fuktig. Jeg kan forøvrig opplyse at det mangler fuktsperre/plast i støpt gulv.Dreneringen liggger for høyt. Bygningen er fra 1989/90 Kjeller under bakkenivå"

SVAR:
Innenfor hver art av muggsopper er det ulike former som avgjør om de er helsefarlige, og også vekjstbetingelksene for disse formene kan være viktig.
Potensielt helseskadelig kan både Penicillium fg Aspergillus være, men det vil være avhengig også av hvem som utsettes for dem, mengdeforhold, mykotoksinproduksjon mmm. En side er risiko for allergi, men det kan også dreie seg om andre plager, og så er det noen som ikke blir syke!
Se om dette i muggsopper og sykdom ogFukt, muggsopp og helse Det du beskriver er en typisk og hyppig årsak til fuktskade og vekst av muggsopper. Se : Hvorfor fukt?

Spørsmål om maling under graviditet

Gravid i 6. måned og vi skal friske opp malingen på veggene i det som skal bli barnerom.
Er det farlig for meg å male veggene med vannbasert maling? Har så utrolig lyst til å bidra med oppussingen selv også... Har fått så mange motstridende svar at nå henvender jeg meg til selve "orakelet" på området

SVAR:
Du får motstridende svar på dette spørsmålet fordi det naturlig nok ikke foreligger tilstrekkelig forskning når det gjelder dette. Slik forskning ville ikke få etisk godkjenning.
Dyreforsøk har vist at moderne malingdunster gir liten risiko for (muse-)fostre, og ved 6 mndr skulle det i henhold til slik forskning være særlig liten risiko. Men --- vi vet for lite. Enkelte voksne mennesker har fått betydelige plager etter avgassing også fra noen vannbaserte malinger. Det kan ha vært en feilproduksjon, en ukjent genetisk eller tilfeldig sårbarhet hos de menneskene , hva vet jeg. Men som barnelege vil jeg fraråde all unødig risiko for fostre og nyfødte barn. Hvis du likevel velger å delta i oppussingen, bør du først lese grundig om maling og helse med de lenkene som vises der.

Spørsmål om drift av ventilasjonsanlegg.

Bor i en et stort borettslag i Bergen sentrum, med stor trafikk i området. Borettslaget har balansert ventilasjon med varmegjenvinning, ingen tilførsel av luft på soverom og heller ingen ventiler i vindu. Problemet er at ventilasjonsanlegget blir slått av mellom kl. 23.00 og kl. 07.00 hver dag. Kan dette være i tråd med retningslinger for forsvarlig drift? Siden jeg står opp før kl. 07.00 er vi plaget med mye fukt etter dusjing. Vi er også plaget med fukt pga. klestørk om natten når anlegget er slått av. Siden et av familiemedlemmene er plaget med nedsatt lungefunksjon er vi spesielt opptatt av dette. Finnes der retningslinjer/forskrifter eller lover for drift av slike anlegg? Dette anlegge er kun i drift 16 timer pr. døgn. På forhånd takk!

SVAR
Dette er et dessverre typisk tilfelle av et feilaktig opplegg og feil drift av ventilasjonsanlegg.
Det er galt at det ikke er andre luftemuligheter (spesielt på soverom!) når ventilasjonsanlegget ikke fungerer, og det er helt galt å stenge av ventilasjonsanlegget om natten i bolighus. Uten god nok ventilasjon vil det dannes fukt og kondens spesielt i soverom, for der vil hvert voksne menneske puste ut ca 1/2 liter vann hver natt - les om kondens.
Dessverre er det ingen lover og forskrifter som beskytter mot slike feil som du beskriver, selv om det er helt forkastelig. Les om balansert ventilasjon balansert ventilasjon og sjekkliste for balansert ventilasjon: sjekkliste for balansert ventilasjon
Du ( alle i borettslaget) bør få lufteventil i yttervegg på soverommene slik at det kan bli godt nok luftskifte om natten også vinterstid - selv om også ventilasjonsanlegget er i drift om natten!

Jeg, min samboer og vår sønn på 1 måned leier en leilighet i stavanger. Da samboeren min var på sykehuset etter hun hadde født gikk jeg til verks for å vaske huset og oppdaget at det var fuktskader inne på vårt felles soverom. Jeg gjorde huseier oppmerksom på dette, han bor i 2. etasje, og han skulle undersøke saken, han fant en vasstrukket list på hushjørnet akkurat der vannet lakk inn på soverommet. Hans tiltak til nå har vært å fjerne denne listen, som ligger i bunnen av kledningen på toppen av grunnmuren, og satt inn en tørr list. Dette har ikke hjulpet stort og det er fortsatt veldig fuktigt og til tider vann i dette hjørnet. Nå er jeg bekymret for helsa vår. Hva bør vi gjøre med en gang og hva skal/kan vi gjøre på sikt? Bør vi skifte soverom? Har vi noen rettigheter som leietagere?"

SVAR:

Inntil dette er ordnet bør dere skifte soverom til et tørt sted. I det fuktige rommet bør dere undefrsøke om det er tegn til vekst av muggsopper, se Påvisning og fjerning av muggsopper
Husvertens tiltak er ikke tilstrekkelig. Årsaken til fukt må fjernes (endring av nedløp? bedre drenering???).
Som leietagere kan dere be om tiltak, men er avhengig av utleierens velvilje og fornuft hvis det ikke foreligger klart brudd på leieavtalen. Du bør lese Husleieloven.
Press med å forlange nedsatt husleie til problemet er løst, kan virke, men mest for dem som er medlemmer av Leieboerforeningen.
Fuktskaden kan gå på helsen løs. Spedbarn og småbarn er særlig utsatt.Får dere ikke orden på dette, er det best å flytte!

Luftrenser ved hundehold?

Min kone har nå fått avdekket at hun er allergisk overfor husstøv og hund. Vi har hund selv som vi ønskar å beholde i noen år til.
Har tenkt å kjøpe luftrenser av ett-eller-annet slag, men jeg klarer ikke helt å orientere meg i hva jeg skal velge. Luftvasker, luftrenser med HEPA-filter, luftavfukter, IONE-filter. Her er det mye å velge i. Kan jeg få et råd om hva jeg skal velge ??

SVAR:
Du kan ikke beskytte mot allergireaksjoner ved husstøv- eller hundeallergi og unngå forverring av slike allergier med noen luftrenser. Les om Dyrehold og allergi
og om Hunder og allergi og se Andre spørsmål om dette
. Allergi mot husstøv skyldes oftest forekomst av husstøvmidd eller at husstøvet er forurenset med allergener fra dyr. Les også om husstøv : Husstøv og Husstøvmidd

.

Spørsmål om røde øyne
Hei ! Jeg har over tid kartlagt temperatur, relativ luftfuktighet, konsentrasjonen av ultrafine partikler i lufta, og konsentrasjonen av flyktige organiske komponenter (VOC) på en post på sykehuset der flere av de ansatte plages av røde øyne.
De ansatte jobber skift, og sitter svært lite stille foran en dataskjerm.
Måleresultatene viser svært lave konsentrasjoner av ultrafine partikler i lufta over tid (200partikler/cm3)Temperaturen holder seg under 22 oC, og det er ingen unormalt høye VOC tilstede i lufta. Relativ luftfuktighet ligger det meste av tiden under 20 %. Ser i artiklene her på siden at øynene fint tåler dette. Kan det være andre årsaker til øye-plager som jeg ikke har tenkt på ? Det er lite trekk på denne avdelingen, men høyt arbeidstempo. De fleste sier at de blir bedre når de ikke er på jobb. Jeg er takknemmelig for alle innspill - for jeg har gått tom for ideer om hva dette kan skyldes.

SVAR: >BR> Tja, Hvis det ikke dreier seg om infeksjon (!!), er det vel miljøbetinget irritasjon, og som oftest vil øyeirritasjon forårsakes av en eller annen kjemisk aktiv eller irriterende støvsort.
Aller vanligst er irritasjon av mineralullstøv som drysser fra glassvatt uten innpakking oppe på himlinger. Det sedimenterer så raskt at det ikke kommer med på målinger av svevestøv i luft - se uønskede forururensninger.
Annet irriterende støv kan komme nedenfra ved krakelering av bonemidler etc.

Det neste jeg vil tenke på er overbelasting av øynene på grunn av for dårlig eller for sterkt lys på arbeidsplassene, evt blinkende lysrør, evt lysrør og grelle romfarger. For dem som bruker kontaktlinse kan RF på 20% være i laveste laget.
Personer som åpner og lukker dører i skap med formalindesinfeksjon, får ofte røde øyne.
Det er mange andre muligheter. God jakt!

Spørsmål om: Radon i barnehagen
"Eg har ein sønn, som går i ein barnehage der det nylig har blitt påvist for høge radonverdiar. I leikerommet til barna vart radon målt til 1300 Bq/kbm.
Tiltaka som har blitt sett i gong er å regulere luftventileringsanlegget, og ha det i gong kontinuerleg isadenfor kun medan barna er i barnehagen. Det vil ikkje verte målt igjen før i oktober.
Det eg lurar på er om me kan stole på at ventilasjonen hjelper slik at me trygt kan sende barna i barnehagen?
Syns det er skummelt at verdiane var såpass mykje høgare enn forskriftsmessig anbefalt. Barnet mitt har gått 1 år i denne barnehagen, kan dette ha påført han auka fare for kreft?

Lurer også på ein ting til.
Me har nettopp flytta inn i eit hus som ligg ca 60 meter frå ei høgspentlinje.(ikkje av den store typen med jern-master, men master av tre med 3 linjer mellom seg.) Det står merka "høgspenning livsfare" på stolpen. Det står også ein transformator inntil gjerdet kring huset vårt, ca 50 meter frå sjølve huset. Vil desse kunne stråle bort til huset?
Vil det å bu såpass nære slike høgspentlinjer/transformator vera risikabelt for meg og barnet mitt på 4? Eller vil det vera betre for oss å flytte? Eg veit at mannen som budde her før døydde av hjernesvulst, men då var han nesten 80. Men tenkjer jo på at stråling kan ha virka inn.
Går det an å få målt strålingsforekomsten på tomta?og korleis kan ein evt få gjort dette?"

SVAR:
Vedr. Radon :
Dette er altfor høye radonkonsentrasjoner, (se "spesielle forurensninger" og radon Det representerer økt risiko for lungekreft, men egentlig vet vi ikke nok om virkningen på barn av høye radonkonsentrasjoner. . Det er kommunehelsetjenestens plikt å sørge for tilfredsstillende inneklima i barnehagen, og det er tvilsomt om det er godt nok bare med økning av ventilasjonen.
BEMERK det som står:
"Ved konsentrasjoner nær 400 Bq/m3 eller mer, må det gjennomføres mer omfattende bygningsmessige tiltak der radongasser fra grunnen blir ført utenom bygningen.
I tillegg til økt luftskifte kan dette omfatte:
* Innvendig tetting mot luftlekkasjer i gulv / kjellergulv, grunnmur og der rør og ledninger føres inn.
* Ventilering av byggegrunnen med punktavsug til fri luft.
* Blåsing av ren, tørr og oppvarmet luft inn under konstruksjonen.
* Radonbrønn rundt grunnmuren"
Detaljerte anvisninger finnes i brosjyremateriale fra Statens strålevern og på deres hjemmesiden om radon.

Vedr. kraftledning og transformator. Se elektromagnetisme .
Det er sannsynligvis ingen fare for dere, men for sikkerhets skyld kan det være lurt å spørre Statens strålevern som er landets fagmyndighet på området strålevern:
Postboks 55, 1322 Østerås. Tlf 67 16 25 00, telefaks 67 14 74 07.

Lukt av våt jord inne. Hvorfor?
I en ukes tid nå har jeg hatt en kraftig lukt av våt jord inne i huset jeg bor i.
Etter min mening har den forsterket seg etter som dagene går.
For meg som er noe allergisk er det nå umulig å sove i dette rommet/etasjen.
Ved første sjekk er det ikke registrert fuktskader. Jeg bor i et rekkehus hvor sentralfyren ble stengt av noe tidlig i år, målt opp mot den kalde og fuktige våren vi har hatt. Har du noe formening om hva det kan være ?

Svar
Lukt av våt jord skyldes vanligvis "jordbakterier" som finnes i vått materiale eller muggsopper. Jordbakteriene er uskadelige for oss, mens muggsopper kan skade oss på forskjellig vis om uhell er ute.
Prøv å lukte deg frem til hvor lukten er sterkest (eller få noen andre til å gjøre det).
Slik lukt kan komme fra fukt som har trengt inn i mur eller tre eller isolasjonsmateriale, fra kjeller, fra skjult fukt bak fliser på bad og lignende, fra isolasjonsmateriale i vegg eller etasjeskiller etter skjulte lekkasjer, fra sluk som er gått tørt osv. Kanskje du bør følge en sjekkliste for fuktrisiko. Les også om Lukt

Spørsmål om støy fra luftavfukter

Jeg bor/leier i sokkelen på en garasje der det tydelig er dårlig luft. Flyttet inn sist August og har bl.a. hatt mye luftfuktighet rundt sommertiden av året. Jeg fikk nylig en luftAVfukter som bråker en del. Er det stor forskjell på dette området fra modell til modell? Kan jeg bruke mobiltelefon med dB-måler for å bestemme lydnivået i boligen min, eller må man bruke en langvarig måling?
Føler det å innføre denne avfukteren blir som å gå fra et problem til et nytt problem, nemlig støyen.

SVAR
Alle luftavfuktere arbeider med vifte slik at det vil bli mer elle mindre sus, og i et lite rom eller rom med uheldig akustikk kan slik sus nok bli sjenerende, men det er lite trolig at støyen vil nå uakseptable høyder (55 dB).
For målinger bør det brukes spesielt ustyr som gir resultater tilpasset menneskeøret.
Hvis uteluften er god nok, er det nok best å ha åpne vinduer om sommeren. Luftfuktigheten inne vil følge luftfuktigheten inne, og så lenge vegger etc ikke er kalde slik at det skapes kondens, gjør høy luftfuktighet ingen skade. Verre kan det være med høy luftfuktighet inne i den kalde årstid. Da skapes det lett kondens, som så kan skape nye problemer.
Da kan en luftavfukter være meget god å ha i drift.
Noen timers drift kan være nok hvis den er effektiv.Hvis viftestøyen sjenerer deg, kan du vel stoppe avfukteren når du trenger ro (viktig når du sover!) og heller la den jobbe for deg når du ikke er hjemme. Må du la den jobbe også om natten, kan du kanksje prøve med "Sov i ro" eller lignende i ørene (?) Les om støy og akustikk.

Spørsmål: Dårlig luft. Kan ikke åpne vindu!
Vi bor i en eldre leilighet i Oslo og har et barn på 18 mnd som sover på eget soverom. Dette rommet er ca 7 m2 og med en takhøyde på 2,80. Soverommet har vindu ut mot et sterkt trafikkert vei slik at det ikke er noe alternativ å ha vinduet oppe på grunn av støy (og delvis pga støv).
Vi opplever nå at det blir fort dårlig luft på rommet og veldig varmt, spesielt om morgenen når sola står på mot vinduet. Om natten er døren til stuen oppe uten at det hjelper vesentlig. Det medfører at barnet sover dårlig i tillegg til at vi forstår at det over tid er helsemessig lite gunstig å ha det slik.
Vi har tenkt litt på å kjøpe luftkjøler/luftrenser for å avhjelpe situasjonen, men er veldig usikre på om dette er gode løsninger.
Hva kan anbefales i vårt tilfelle?

SVAR
Et sånt soverom er ikke å anbefale verken for barn eller voksne, og vil fungere aller dårligst i den kalde årstid.
Å bruke luftrenser og luftkjøler vil sannsynligvis ikke bli gode nok løsninger.
Dere bør i stedet vurdere å få satt inn et romaggregat: Det finnes løsninger for enkeltrom uten tilknytning til noe sentralt ventilasjonsanlegg. Slike aggregater - vanligvis med størrelse og utseende som et lite kontorskap -kan monteres slik at det tar inn friskluft og kvitter seg med avkastluften over tak eller gjennom en yttervegg. Friskluften filtreres og kan forvarmes med varmebatteri og med aggregat for varmegjenvinning ved behov og fordeles etter fortrengningsprinsippet.
Spør en ventilasjonsekspert (se Gule sider for ditt distrikt). Les om Ventilasjon


Gammel tobakkslukt
Hvordan fjerner jeg lukt av tobakksrøyk i en godt "innrøyket" leilighet? Finnes det vaskemidler? Hjelper det å male?"

SVAR:
Tobakksrøyk som gir den karakteristiske lukten består dels av mange gasser og dels av milliarder av partikler. Partiklene blander seg i husstøv og finnes over alt der støv kan legge seg i kriker og kroker og sprekker.
Grundig støvsuging fulgt av rengjøring med et vanlig rengjøringsmiddel pleier hjelpe godt, men alle flater (inkl vegger og tak) må rengjøres slik. Maling etter rengjøringen kan gi økt sikkerhet mot lukten, men er kanskje unødvendig.
Vanskeligere er det når de luktende gassene sammen med noe av støvet trenger inn i tekstiler og andre porøse materialer. Derfra frigjøres de og dermed lukten langsomt over lengre tid. Det gjelder særlig gardiner, stoppede møbler og tepper, men også mange tapeter og teppegulv etc.
Da må en ty til rensing fulgt av god utlufting av gjenstandene for å slippe måneder med lukt. Tapeter som ikke er vaskbare, må kanskje skiftes eller males.
Det gjelder å forsøke å snuse seg fram til kildene for lukten. Men slik snusing er bare effektiv i noen få minutter av gangen med pauser i frisk luft.
Ikke sjelden har lukten også satt seg i isolasjonsmaterialet i veggene. Det er noe som må overveies særlig hvis lukten fortsetter etter at en har gjort sitt beste med alt det andre og har luftet og luftet og luftet med gjennomtrekk i mange dager. I slike tilfeller kan en få has på lukten med ozonbehandling (utført av firma med erfaring!), men det frarådes hvis noen av beboerne har astma, annen overfølsomhet eller er sårbare på andre måter, se: Sårbarhet.

Kan dyrehold beskytte mot allergi?

I et intervju i Dagsavisen 8. juli 2005 sier professor Steinsvaag at kjæledyr hjemme sannsynligvis kan beskytte mot allergi stikk motsatt av det fastlegen vår sier. Vi har 2 barn, og den ene gutten på 4 år er allergisk mot egg og nøtter. Alle i familien vil veldig gjerne ha en katt i huset. Skal vi stole på professor Steinsvaag eller på legen vår?

SVAR BR> Stol på fastlegen! I et intervju som det du har lest, blir det nesten aldri plass til det den intervjuede sier for å få frem de detaljeme som er nødvendig i riktig informasjon. Professor Steinsvaag burde ha fått med (og har kanskje også sagt) at dyrehold i tidlig nyfødtperiode ser ut til å beskytte noen ( men ikke alle!) barn mot allergiutvikling, men dyrehold for personer som allerede har utviklet atopisk allergi, fører svært ofte til at den personen også utvikler allergi mot dyrene sine - og andres.
Du kan lese mer om dette i Dyrehold, og i Allergiforebygging og i Dyrehold og allergirisiko.

Spørsmål: Avgassing fra trefiberplater MDF?

Vi skal pusse opp en del rom og lurer på om dere vet noe om bruken av MDF plater når det gjelder avgassing o.l.
Har et barn med astma og et barn med pollenallergi og ønsker ikke å gjøre ting verre for dem

SVAR
. Det er fint at dere tenker slik, for det er viktig å tenke forebyggende om inneklima spesielt der det er risiko for astma og/eller allergier- se Forebygging av allergi
og Godt innemiljø for barn.
Ved astma er hyperreaktivitet ofte avgjørende, og da kan mange avgassinger virke som irritanter og forverre sykdommen.

MDF står for" Medium Density Fibreboard". Det er trefiberplater som produseres med spesiell teknikk. Som råstoff til trefiberplater benyttes mye virke fra barskog, men også biprodukter fra lauvtre, sagflis etc.
Tilvirkningsprosessen er slik at det aller meste av avgassing fra selve trematerialet nok har "gjort fra seg", men det kan benyttes diverse tilsetningsstoffer som f.eks. brannbeskyttende og vannavstøtende stoffer. Under tilvirkningen tilsettes lim som utgjør omtrent 10% av massen. Limet herdes i den videre prosessen. Det kan brukes ulike typer godkjente lim, og dette limet kan nok gi avgassinger hvis platene blir fuktet eller behandles galt.
Dette kan nok avhenge av detaljer i produksjonsprosessen, og angis i datablad for produktet. Norsk treteknisk institutt (Treteknisk) kan nok gi opplysninger om det produktet dere tenker på, send e-post til firmapost@treteknisk.no .
De har en meget informativ nettside. (Jeg sender selv dette dit i håp om å få kommentarer derfra!)
Les mer om byggematerialer.

Kan vi skaffe oss hund?
Vi er en dyreglad familie som i lang tid har planlagt kjøp av hund. Jeg har nå tatt en allergitest som dessverre viser at jeg er allergisk mot hund, katt og hest. Jeg har prøvd å lese en del på nettet om dette. Er det slik at det er helt uansvarlig av oss å skaffe hund? Jeg har merket at det kiler i huden når jeg er i kontakt med korthårede hunder, men jeg har ikke reagert på langhårede. Er det en løsning å bruke allergimedisiner?

SVAR
Hei Vibeke! e-postadressen var mangelfull, så du får svaret her! Ja, det er helt uansvarlig for ikke å bruke ordet kjempedumt. Etter hvert blir de fleste aller mest allergisk mot det dyret de har hjemme. Bruk av allergimedisiner er ingen løsning, tvert imot! De kan kamuflere kroppens varselsignaler mens allergien øker og kan bli særlig vanskelig samtidig som en utsetter seg for å utvikle allergi også mot andre allergenkilder.
Hvor viktig det er å forebygge enda mer allergi mot dyr og sykdommer på grunn av det, kan du få et inntrykk av ved å se alle dokumentene du får opp hvis du går til allergiviten.no og bruker søkeordet "dyrehold". Les også her om dyrehold.
Beklager, men vi voksne må se livets realiteter i øynene.

Museinvasjon. Allergi?
Vi leier et gammelt hus der det for et par uker siden var en skikkelig museinvasjon. Musene var virkelig overalt, og vi fant lort rundt i hele huset. Vi fanget 17 mus på 2 1/2 dag, og etter det har vi kun hørt musene inne i veggene.
Problemet er at sønnen vår på to år har vært mye syk etter at vi flyttet dit, og han utviklet også pelsdyrallergi, som vi merket for ca ti dager siden. Altså ganske samtidig som museinvasjonen.
Kan sønnen vår ha fått allergien på grunn av musene? Jeg har hørt at mus er bærere av allergener og at det ikke er bra å bli utsatt for disse. Og at huset nå er mer eller mindre museinfisert.
Er det forsvarlig å bo i huset med en pelsdyrallergisk sønn? Vi er i kontakt med en skadedyrfirma, som har satt ut gift for musene. Bekymringen min da, er hvordan inneklima i huset kan være, når vi ikke aner hvor musene dør. Hva hvis de ligger i veggene og dør?
Har dette mye å si for inneklimaet? Jeg håper virkelig på svar, for her strides vi og huseier

SVAR
Det later til at det er museår i år, og flere boliger som får problemer med mus.
Det er riktig at musehold kan føre til allergi, men det gjelder mest burmus som kjæledyr. Det er naturlig nok ingen forskning på hvordan invasjon av vill mus virker på allergiutvikling, men man kan ikke se bort fra at det kan forekomme en sammenheng fordi de allergifremkallende stoffene (allergener) hos mus finnes i (inntørket) museurin. Det kan være en god del sånt i støvet i denne boligen, men vanskelig å bevise (og motbevise).
En allergitest i blodet til gutten (etter spesiell bestilling) kan vise om han er blitt allergisk mot mus, men det er lite sannsynlig på den korte tiden.
Uansett betyr en museinvasjon som du beskriver, en hygienerisiko, og det kan kanskje være lurt å ta opp problemet med helsetjenesten i kommunen/bydelen der du bor.
Musegift fører av og til til at noen mus blir liggende og råtner inne i veggen, selv om det brukes gift som får (de fleste) musene til å søke ut. Det kan gi en motbydelig stank som er vanskelig å bli kvitt.
Les om Dyr.

Astmaforebygging.
Vi er en gruppe på 8 leger i allmennpraksis som har et fagmøte hver måned. Her har vi hatt mye nytte av oppslagene i nettsidene allergiviten.no, astmainfo.no, innemiljo.net og inneklima.com.
De to siste møtene har vært viet artiklene om mulige årsaker til økning av allergier og astma. Det har ført til diskusjoner om hvilke forebyggende tiltak som kan være tilrådelige i henhold til det som er kommet frem fra epidemiologiske undersøkelser.

Vi er fullstendig klar over at de refererte undersøkelsene ikke gir entydige svar på årsaksforholdene for atopisk sensibilisering og induksjon av astma, men noen konklusjoner kan vi vel trekke?
Så vi spør: Er det ut fra disse to artiklene noen tiltak som sannsynligvis kan bidra til forebygging og iallfall ikke være skadelig på noe vis?

Svar

Godt spørsmål!
I Allergier øker. Hvorfor? står det jo:
"Et viktig spørsmål er hvorfor allergier og andre former for overfølsomhet øker. Om og når vi kan svare på det spørsmålet, vil vi sannsynligvis også kunne anbefale forebyggende tiltak med større sikkerhet".

Spørsmålet ditt kan imidlertid ikke besvares med noen få linjer. Problemstillingen har mange sider. På den ene siden er det forebygging i hele befolkningen og på den annen side individuell forebygging.
Sykdommens gjennombrudd er et produkt av arv og miljø (summen av belastning i forhold til genetikken).
Det er som kjent store individuelle forskjeller både når det gjelder genetisk disposisjon og forskjellige belastninger. Ved betydelig genetisk disposisjon skal det lite til for gjennombrudd av sykdommen. Ved beskjeden genetisk disposisjon skal det betydelig belastning til for gjennombrudd

For myndighetene er utfordringen å gjennomføre politiske, miljømessige og sosiale tiltak for hele befolkningen for å forebygge ytterligere økning av allergier og astma. Det er noe de er forpliktet til i henhold til Stortingsmelding 37 1992/3.

Det du spør om, er hvilke praktiske og gjennomførbare råd vi kan gi til forskjellige individer med mer eller mindre risiko for å få astma.
For dere som møter pasientene ansikt til ansikt, er det vanligvis mulig å peile inn hvor stor risiko som foreligger ut fra både genetisk disposisjon og den totale belastningen for individuelle pasienter. Da kan det gis konkrete råd tilpasset den enkelte.
Siden noe astma er knyttet til atopisk allergi og noe ikke, må vurdering av forebyggende tiltak omfatte henholdsvis forebygging av atopisk allergi og forebygging av ikke-immunologiske faktorer.

For forebygging av atopisk allergi er det allerede antydet noen svar i Forebygg allergi. Flere muligheter?

Tiden er kanskje moden for en mer systematisk gjennomgang av dette. La meg få noen uker på meg til egne artikler som diskuterer utvidede muligheter med foreløpige arbeidstitler henholdsvis Allergiforebygging. Råd om (litt usikre, men uskadelige) tiltak. og Astmaforebygging. Råd om (litt usikre, men uskadelige) tiltak.
Det er fint om dere da diskuterer dette i gruppen, og hyggelig og nyttig om dere gir meg en tilbakemelding.
Se også Astma øker. Hvorfor?

Spørsmål om muggsopp i trimrom

Jeg er hovedverneombud på jobben og har følgende spørsmål: Det er påvist rikelig vekst av muggsopp under gulvbelegget bl. a. i trimrommet. Belegget er ødelagt i noen kvadratdecimeter i det ene hjørnet. I hvilken grad kan dette være helsefarlig? Hvordan foregår egentlig spredningen av muggsopp-sporer?

SVAR:
Mange mennesker kan oppholde seg inne der det er muggsoppvekst uten å bli syke, men noen kan bli syke. Mest utsatt er mennesker med allergi mot muggsopper og særlig hvis de har astma.
Også noen andre kan bli syke med andre plager, slik som bl.a. unormal tretthet, hodepine og slimhinneplager.
Det er avhengig av hva slags muggsopp og hvor mye det er av den inne, se NFBIB's fuktprosjekt og Muggsopper ute og inne.

Muggsoppene formerer seg med sporer som frigjøres etter hvert som de modnes og når veksten blir truet, f.eks når det blir litt tørrere på vekststedet.
I et trimrom vil sporer lett virvles opp i luften ved aktivitetene der, og fordi trim øker pustevolum og -frekvens, øker risikoen for personer som er sårbare eller har (arvelig) disposisjon for å bli allergisk mot muggsopper.

Den påviste veksten av muggsopper er med andre ord ikke akseptabel.
Se Påvis muggsopper
og Fjern muggsopper Fjern muggsopper.

Hovne øyelokk etter bruk av maling etc
"Min frue har det siste året i stadig større grad blitt plaget av kraftig reaksjon over begge øyelokk ved nærhet til maling, lim, sparkel, osv. Hun blir først veldig rød og hovner opp før øyelokken etter hvert tørker og sprekker opp. Vi har drevet med oppussing de siste to årene og hun er blitt mer og mer følsom den siste tiden også overfor stoffer hun aldri har reagert på tidligere. Er denne type reaksjon kjent i den medisinske verden og fins det noen form for behandling for dette."

SVAR
Det dreier seg sannsynligvis om en kontaktallergisk reaksjon som kan skyldes avgassing eller finstøv fra oppussing., se kontaktallergisk eksem.
. Veldig mange tar seg opp til ansiktet mange ganger uten at det er bevisst, så det kan også være en måte å overføre allergener til øynene.
Særlig vanlig er reaksjon på formalin og lignende i lim, sparkel og noen malinger. Les om formaldehyd i kjemiske agens Hun bør undersøkes av en hudlege. Hudlegen kan sette testlapper på huden hennes , se lappetesting med de vanligste kontaktallergenene for å finne eksakt hva slags stoff hun reagerer på, og kan gi resept på krem/salve som kan drive symptomene raskere tilbake, men det viktigste vil være å finne ut akkurat hva hun reagerer på slik at hun så kan unngå nærkontakt med det.

Svie i øynene
Jeg har hatt og har problemer med svie i øynene i kjeller og spesielt i kjellerstua. Vi fant der en lekkasje i grunnmuren, fjernet alt på både golv og vegger og la nytt. Har nå i høst målt sopp med mycotape og ikke funnet noe vekst av sopp.
Det er over et år siden vi utbedret fukten og jeg svir fortsatt i akkurat det rommet. Regner med at det er en eller annen hyperreaktivitet i slimhinner som vi prøver å finne årsaken til. Det er ingenting som tyder på fukt der nå. Nå holder vi imidlertid på å pusse opp en annen del av kjelleren. Rommet ligger under badet. Badet ble bygd om for 15 år siden. Da ble sluken flyttet.
Nå når taket er revet, ser jeg at det har vært fukt i treverket der som det gamle sluket var. Det er helt tørt nå. Det er ikke tegn til fukt noe annet sted. Det var altså fukt der for 15 år siden, men ikke etterpå. Vil dette utgjøre noen risiko mtp. soppvekst nå?

SVAR:
Soppvekst er lite sannsynlig når det er tørt, men kan blusse opp ved ny fukting.
Svie i øynene på et bestemt sted tyder mer på at det kan være en eller annen avgassing som virker som irritant. Sponplater og annet limt materiale som har vært fuktskadet, kan avgi formaldehyd til inneluften, men slik avgassing kan også komme fra mange andre kilder.

Radon og forsikring
Lurte på om dere kunne hjelpe meg litt i "Davids kamp mot Goliat".
Har foretatt radonmåling i huset og verdiene ligger over tiltaksgrensen. Har en sak gående mot forsikringsselskapet, men det er vanskelig å komme noen vei. Har prøvd å synliggjøre det faktum at radon på mange måter kan sammenlignes med andre skader som f.eks råte, mugg, husbukk etc. Hovedforskjellen er at radon ikke kan sees eller luktes.
Likhetene er dog mange: 1) De må alle gjøres noe med (ref anbefalinger fra Statens strålevern etc) 2) De forringer boligens verdi 3) De har en helsemessig konsekvens Kan du/dere gi meg noen råd i hvordan dette best kan frontes videre ?

SVAR:
Hittil har ikke radon falt inn under noen forsikringsavtale. Du har ingen lovfestet rettighet der, og jeg tviler sterkt på at noe forsikringsselskap vil dekke noen utgifter til utbedring.
Tidligere har Husbanken gitt bidrag, men dette er avsluttet. Kanskje Husbanken vil gi deg billig lån hvis du henvender deg der.
Hvis du er medlem av Huseierforeningen, kan du kanskje få noen råd der, og den foreningen burde ta opp radonproblematikken som en politisk sak, for det er mange som er berørt av dette.

Les om radon

Hei! Jeg jobber som leder i en bedrift og sitter mye på mitt kontor. I den senere tid har jeg kjent lukt av kloakk. Til tider er den sterk. Det er en ubehagelig lukt, men det jeg lurer på er om den er helsefarlig? Jeg er astmatiker.

Kloakklukt kan være sammensatt av så mye. Om det er noe i den ssom virker som irritant på din astma, vil du merke økt bronkialonbstruksjon ("tetthet") som begynner mens du er på kontoret. Menneskers reaksjponer på slik lukt er svært individuell samtidig som luktens kjemiske sammensetning kan være avgjørende. Vanligst er kvalme og manglende matlyst, av og til med brekninger. Trivselen går ned- Hvis du får hodepine, kan det skyldes noe i luftforurensningen inne. Kontroller først om lukten kommer fra vannlås i utslagsvask eller sluk i nærheten som har tørket ut og trenger påfyll av vann. Hvis de andtre ansatte også er eutsatt for en slik lukt, er det en arbeidsmiljøsak! Kilden bør finnes og luktproblemet fjernes!

Utskriftsvennlig versjon

DU ER HER :

ForsideAktuelle spørsmål og svar