DETTE FINNER DU PÅ INNEKLIMA.COM :
OM INNEMILJØ OG INNEKLIMA
EGEN BOLIG
SKOLER OG BARNEHAGER
YRKESBYGG
SYKDOM OG HELSEEFFEKTER
LUFTFORURENSNINGER
MÅLINGER OG ANALYSER
TILTAK
KONTAKT FOR INNEMILJØSPØRSMÅL
REGLER OG FORSKRIFTER
ØKONOMI
OM INNEKLIMA.COM

Celler som kjemiske fabrikker

(Denne artikkelen hører til prosjektet Miljøkjemi og vi. Se innholdsfortegnelsen der og ta en titt på forordet

I den fabelaktige kjemien som holder liv i deg og for det aller meste holder deg frisk, er det et samspill mellom mange ulike celler. Noen celler er som kjemiske fabrikker, og nesten alle celletyper tar i mot ordre om aktivitet gjennom kjemiske signalstoffer fra andre celler. Det er et velbalansert samspill.

Cellemembraner
Alle våre celler er omsluttet av en membran, en slags hud. Membranen er bygd opp av spesielle fettsyrer (fosfolipider) som er arrangert slik innbyrdes at membranen nesten er flytende. I membranen er det en del porer som kan slippe stoffer ut eller inn i cellen.

I membranen har cellen et stort antall av spesielle mottakere (reseptorer) for spesifikke signalstoffer som kommer til dem fra andre celler. Cellen trenger slike stimuleringer for å gjennomføre sine egne oppgaver.

Når reseptorene stimuleres, kan cellen for eksempel produsere spesielle kjemiske stoffer. Blant de stoffene kan det være noe som passer i reseptor på helt andre slags celler.

Hvis reseptorer blokkeres, stopper denne aktiviteten.

Andre celler, for eksempel glatte muskelceller, har reseptorer der kjemi fra det autonome nervesystemet

og bl.a. mastceller

kan få dem til å handle, for eksempel til å stramme seg, og andre reseptorer som får dem til det motsatte, for eksempel å slappe av. Virkningen kan være avhengig av hvor den glatte muskulaturen er lokalisert. F.eks. virker adrenalin strammende på glatt muskel i arterier, men avslappende på glatt muskel rundt bronkiene.

Glatte muskelceller har reseptorer for bl.a. histamin. Når det frigjøres histamin fra mastcellene, må muskelcellene reagere. De som er rundt bronkiegrenene, vil stramme til. De som er rundt blodårene, vil slappe av. Denne reaksjonen på histamin kan helt eller delvis blokkeres med antihistamin som setter seg i reseptorene for histamin uten å utløse reaksjon-som illustrert ovenfor.
Medisiner som brukes mot allergi og mange sykdommer, bygger på kunnskap om cellenes kjemi og cellenes reseptorer.

Når cellen dør etter noen dager eller ukers liv, går membranen i oppløsning og det frigjøres da fosfolipider til omgivelsene. Fordi det er et utall celler som dør hvert eneste døgn, ville hele kroppen fort forgiftes av fosfolipider om vi ikke normalt hadde hatt enzymer til å ta seg av nettopp dette.
Les mer om celler i Blod,lymfe og celler
Temaet fortsetter som vist i innholdsfortegnelsen .

(Sist oppdatert 7.juni, 2013)
Kjell Aas©

Til toppen

Utskriftsvennlig versjon

DU ER HER :

ForsideCeller som kjemiske fabrikker